25 ezer négyzetméternyi textilbe csomagolták a párizsi Diadalívet

MŰVÉSZET
2021 szeptember 14., 09:05

A 2020-ban elhunyt Christo az 1960-as évek eleje óta tervezte, hogy a francia zászló színeibe öltözteti a Diadalívet, ezt pedig mostanra sikerült megvalósítani összesen 14 millió euróból.

A Guardian azt írja, az épületet 25 ezer négyzetméternyi ezüstös és kék, újrahasznosított polipropilén textillel borították be, azt pedig 3000 méter vörös, szintén újrahasznosított kötéllel rögzítették.

link Forrás

Christo és francia felesége, Jeanne-Claude 1962-ben kezdtek dolgozni a terven, amikor a Diadalív közelében béreltek szobát. Mivel Christo úgy gondolta, nem kapna engedélyt a megvalósításra, a művész unokaöccse, Vlagyimir Javacsev szerint nem is kért soha engedélyt. Aztán 2017-ben, amikor egy kiállításán újra felmerült az ötlet, a városi hatóság és a műemlék-felügyelet jóváhagyta a becsomagolást.

Christo korábban több, nagyobb épületet is becsomagolt, például a Reichstagot, de a párizsi Pont Neuf hidat is.

A Diadalív becsomagolása 12 hétig tartott, a hivatalos megnyitót szeptember 18-án tartják, október 3-án pedig már el is kezdik lebontani róla a textileket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.