Természetvédők szerint másodszor fenyegeti kihalás a koalát

szeptember 14., kedd 16:29
1

Természetvédők szerint másodszor fenyegeti kihalás Ausztrália emblematikus állatát, a koalát.

Az Ausztrál Koalaalapítvány (AKF) azzal vádolta a szövetségi kormányt, hogy jelentősen túlbecsüli a koalaállományt, az erszényesből valójában már csak kb. 50 ezer példány élhet vadon.

„Szerintünk a szövetségi kormány kb. tízszeresen túlbecsüli a koalák valós számát”

- mondta Deborah Tabart, az alapítvány vezetője az ABC televíziónak nyilatkozva. Az alapítványnál 80 ezernél kevesebbre becsülik a vadon élő koalák számát, ami „valószínűleg 50 ezer lehet”.

A Queenslandi Egyetem kutatói 2016-ban 330 ezerre becsülték a vadon élő koalák számát, de azokat közben megtizedelte az élőhelyük zsugorodása és az erdőtüzek sorozata.

Fotó: Botos Tamás

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a 2019-2020-as „fekete nyár” pusztító erdő- és bozóttüzeiben 60 ezer koala veszhetett oda.

A koalapopulációt az 1990-es évek óta kutató Bill Ellis, a Queenslandi Egyetem munkatársa szerint „másodszor fenyegeti kihalás” a koalákat, amik egyszer már, úgy száz éve majdnem eltűntek a Föld színéről a szőrmekereskedelem miatt.

Ellis szerint az állatokat most nemcsak a bozóttüzek veszélyeztetik, hanem általában a szárazság és természetes élőhelyük zsugorodása. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt