Több mint 200 millió ember vándorolhat el 2050-ig a klímaváltozás miatt

2021 szeptember 14., kedd 5:23

216 millió ember vándorolhat el lakhelyéről hazáján belül 2050-ig a világ hat nagy régiójában a klímaváltozás miatt – derült ki a Világbank hétfőn közzétett jelentéséből. A tanulmány szerint az ivóvízkészletek elérhetőségével, a növénytermesztéssel és a tengerszint-emelkedéssel kapcsolatos lassú éghajlatváltozási folyamatok fokozatosan növekvő terhet jelentenek az emberek megélhetésére és jólétére.

A most közzétett jelentés a 2018-ban publikált Groundswell jelentésre támaszkodik, amely elsősorban a Szaharától délre található afrikai térségekben, Dél-Ázsiában és Latin-Amerikában modellezte a klímaváltozást, de prognózisokat készített Kelet-Ázsia és a csendes-óceáni térség, Észak-Afrika, valamint Kelet-Európa és Közép-Ázsia térségét illetően is.

A jelentés szerint a következő három évtizedben jelentősen megnőhet az országokon belüli migráció, különösen a szegényebb és a legkiszolgáltatottabb térségekben kockára téve a fejlesztés terén korábban elért eredményeket.

Fotó: SAM PANTHAKY/AFP

Az előrejelzések szerint csak a szubszaharai térségben 86 millióan vándorolhatnak el 2050-ig a klímaváltozás miatt. Kelet-Ázsiában és a csendes-óceáni térségben 49 millió, Dél-Ázsiában 40 millió ember lehet érintett a migrációban.

„Már 2030-ban megjelenhetnek egyes államokban a klímaváltozás következtében kialakult migrációs gócpontok, és ez a folyamat idővel felerősödik. Még mindig van lehetőség tenni valamit. A károsanyag-kibocsátás csökkentése és annak biztosítása, hogy a fejlesztések környezettudatosak, rugalmasak és inkluzívak, minden bizonnyal kulcselemét jelentik a klímaváltozás előidézte humán költségek mérséklésének” - mondta Kanta Rigaud és Viviane Clement, a tanulmány két szerzője, hozzátéve, hogy így akár 80 százalékkal is mérsékelhető lenne a belső migráció mértéke. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt