A kormány ellehetetleníti, hogy digitális oktatást vezessenek be azokban az osztályokban, ahol a diákok már kaphatnak oltást

járvány
2021 szeptember 15., 04:34

A Népszava információi szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) lényegében megtiltotta az oktatási intézmények számára, hogy digitális munkarendre álljanak át azokban az osztályokban, ahol a diákok számára már elérhető a védőoltás.

A lap több alkalommal is kereste a minisztériumot, hogy megtudják, vannak-e kivételek a főszabály alól, azaz például bizonyos mértékű fertőzöttség fölött lehetséges-e rendkívüli szünetet vagy digitális munkarendet elrendelni, de nem kaptak választ.

Azonban a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter a Népszavának megerősítette, hogy hatodik osztály felett nincs tanügyi intézkedés. Járványügyi lehetséges: ha egy vagy több diák megbetegszik, számukra a népegészségügyi hivatal elrendelhet karantént. Ám mint a lap is írja, mára már a karantén- és a kontaktkutatás szabályain is lazítottak.

A lap értesülései szerint az iskolák olyan intézkedési tervet kaptak kézhez, melyben az áll, hogy bárki (tanár, diák vagy más iskolai dolgozó), aki megkapta a védőoltást, vagy az elmúlt hat hónapban átesett a koronavírus-fertőzésen, nem minősül kontaktszemélynek, még akkor sem, ha például egy közvetlen családtagja betegszik meg. Azaz a karanténkötelezettség sem vonatkozik rá.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) több témába vágó megkeresésről is beszámolt: tudnak egy tanárról, aki úgy jár be dolgozni, hogy férje igazoltan fertőzött. A PDSZ választmányi tagja, Nagy Erzsébet elmondta, hogy megkeresték a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), ahol azt mondták neki, jelenleg valóban ez az eljárás, de azt nem tudták megindokolni, milyen szakmai ajánlások alapján döntöttek erről.

Nagy érthetetlennek nevezte a döntést: szerinte nem enyhébb, hanem szigorúbb intézkedésekre lenne szükség, hiszen a 12 év alattiakat eleve nem lehet még oltatni, és a delta variáns az oltottak között is terjedhet.

A legutóbbi kormányzati információk szerint ráadásul eddig 225 ezer 12-17 év közötti diák vette fel az oltást, ami még mindig csak az érintett korosztály 38 százaléka.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.