Az uniós igazságügyi biztos árgus szemmel figyeli a magyar Pegasus-vizsgálatot

külföld
2021 szeptember 15., 19:48
comments 2

Az Európai Uniónak sürgősen lépéseket kell tennie, hogy megvédje az európai újságírókat, aktivistákat és politikusokat attól, hogy engedély nélkül megfigyeljék őket - ezt mondta szerdán Didier Reynders uniós igazságügyi biztos az Európai Parlamentben a Pegasus-üggyel kapcsolatban. Mint a képviselőknek elmondta, a bizottság figyelemmel kíséri a magyar adatvédelmi hatóság vizsgálatát a lehallgatási botránnyal kapcsolatban.

A magyar vizsgálat azért is lehet különösen érdekes az uniós intézmények számára, mert Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amellyel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy a hatóságok alkalmazták az izraeli NSO Group által kifejlesztett lehallgató szoftvert. A Direkt 36 cikkéből már kiderült, hogy több újságíró, politikus és üzletember telefonját lehallgatták a Pegasus programmal, amely mindent látni enged a lehallgatást végzők számára, amit a lehallgatott személy a képernyőjén lát, és mindent hallhatóvá tesz, amit a telefon mikrofonja fölvesz és hangszórója kiad. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a magyar állami szervek vásároltak-e a programból, amelyet az NSO elvileg csak állami szervezeteknek adhat el az izraeli védelmi minisztérium engedélyével.

Reynders az Európai Parlamentben azt mondta, szigorúan ki kell vizsgálni a lehallgatási ügyeket, ez viszont a tagállami hatóságok feladata, így ezektől várja el, hogy alaposan kivizsgálják a vádakat és helyreállítsák az állampolgárok bizalmát az állami intézményekben. Hangsúlyozta, hogy a bizottság mélységesen elítéli az illegális lehallgatást és adatgyűjtést, és bár a kormányok nagyon szigorú feltételek mellett lehallgathatják az állampolgárok kommunikációját, már dolgoznak egy olyan, uniós szintű személyi jogi szabályozás kidolgozásán, amely tovább korlátozná az államok mozgásterét. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.