Péterfalvi Attila hazaért a nyaralásból, vizsgálatot indít az adatvédelmi hatóság a Pegasus-ügyben

POLITIKA
2021 augusztus 05., 20:04

Szűkszavú közlemény jelent meg csütörtök este az adatvédelmi hatóság honlapján arról, hogy hivatalból vizsgálatot indítanak a kémszoftver ügyében:

„A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a sajtóban megjelent hírekkel összefüggésben, amelyek szerint »egy nemzetközi oknyomozás révén kiderült, hogy számos országban telepítették meghatározott célszemélyek telefonjára az izraeli NSO által kifejlesztett kémprogramot, a Pegasust« az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) 51/A. § (1) bekezdése alapján hivatalból vizsgálatot indított. Az üggyel kapcsolatban a vizsgálati eljárás végéig a Hatóság egyéb információt nem közöl.

A közleményt Péterfalvi Attila elnök írta alá, aki a jelek szerint visszatért a nyaralásból, így már ilyen ügyekkel is tud foglalkozni. Július végén azt mondta, ha indul vizsgálat, azt biztosan meg tudják majd állapítani, hogy kaptak-e a szakszolgálatok felhatalmazást. Bár egy ugye csak annyit jelent, hogy a bíróság vagy az igazságügyi miniszter megadta az engedélyt.

Korábban az ügyészség is bejelentette, hogy vizsgálatot indít a Pegasus-ügyben. Itt azt vizsgálják, hogy történt-e, és ha igen, milyen bűncselekmény. Szóval nem valószínű, hogy kiderül, milyen indoklás alapján lehet újságírók, ellenzéki politikusok, médiatulajdonsok és ügyvédek lehallgatását kérni a kormánytól.