Nyomozni kezd az ügyészség a megfigyelési ügyben

bűnügy
2021 július 22., 14:26

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség - több feljelentés nyomán - jogosulatlan titkos információgyűjtés bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el Pegasus-ügyben. A nyomozás feladata annak megállapítása, hogy történt-e, és ha igen, milyen bűncselekmény.

Polt Péter legfőbb ügyész és Pintér Sándor belügyminiszter tereferél a budapesti amerikai nagyköveti rezidencián 2016. július 1-jén
photo_camera Polt Péter legfőbb ügyész és Pintér Sándor belügyminiszter tereferél a budapesti amerikai nagyköveti rezidencián 2016. július 1-jén Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A Direkt36 vasárnapi cikke szerint több száz magyar állampolgárt figyelhettek meg a Pegasus nevű, mobiltelefonra telepíthető izraeli kémprogrammal. A lehetséges megfigyeltek listáján találunk oknyomozó újságírókat, médiatulajdonost, de ott az Ügyvédi Kamara korábbi elnökének és Gödöllő ellenzéki polgármesterének neve is.

A kormány tagadja, hogy köze lenne az ügyhöz, pedig a Pegasus nevű kémszoftvert gyártó izraeli cég egyik volt munkatársa megerősítette, hogy Magyarország a cég ügyfelei között van. A kiberfegyvert eleve csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatják el más országoknak, és 2017-ben és 2018-ban magas szintű találkozók voltak az izraeli és a magyar kormány között. Például 2018. február 13-án Izraelben járt Czukor József, Orbán Viktor biztonsági és külpolitikai főtanácsadója, akit személyesen fogadott Netanjahu.

2018. február 23.: Czukor és Netanjahu találkozója.
photo_camera Czukor József és Benjámín Netanjáhú Fotó: Haim Zach/Izraeli Miniszterelnöki Hivatal

Czukor külön megbeszélést folytatott Meir Ben-Sabbattal, Izrael nemzetbiztonsági főtanácsadójával is. Hivatalosan a terrorellenes együttműködés, a kétoldalú diplomáciai-biztonsági kapcsolatok elmélyítése és egyéb kétoldalú témák voltak napirenden. (MTI)