Elhunyt Póka Egon

szeptember 15., szerda 13:40
1

68 éves korában elhunyt Póka Egon Máté Péter- és Weiner Leó Díjas basszusgitáros és zeneszerző, a Hobo Blues Band és a P.Mobil egykori tagja. Halálhírét több zenésztársa, így Deák Bill Gyula és Borlai Gergő is megerősítette. Póka lánya, Szakadáti-Póka Vanessza a Facebookon azt írta:

"Tegnap éjjel alapjaiban változott meg a világ. Elment egy csodás ember, valakinek egy rock legenda, egy hűséges barát, egy szívvel-lélekkel vezető, egy társ, egy példakép.”

Póka Egon 1953-ban született Kőbányán, a kerülethez pedig élete végéig kötődött, a 90-es évek elején önkormányzati képviselő is volt, majd itt alapított iskolát, a Kőbányai Zenei Stúdiót. Zenélni saját bevallása szerint nem önszántából, hanem szülei unszolására kezdett, egy interjúban arról mesélt, hogy míg a többi gyerek kint játszhatott, ő föl sem állhatott a zongora mellől. Csak később kezdte komolyabban érdekelni a zene, a rock és a beat, amelynek szeretete olyan zenészekkel hozta össze, mint Fogarasi János, Orszáczky Jackie, Horváth Charlie vagy Radics Béla.

1970-től zenélt a Metro zenekarban, később pedig a Tűzkerék, az Olimpia, a Juventus tagja is volt. 1979-től a Hobo Blues Band oszlopos tagja és fő dalszerzője volt, ő írta többek között a Kopasz Kutya című filmben elhangzó dalokat, Tátrai Tiborral közösen pedig a Vadászat című konceptalbum zenéjét.

Pályafutása során 200 dalt írt. A Hobo Blues Bandben 1993-ig játszott, 1997 és 2009 között a P.Mobil tagja is volt. 2007-től saját zenekarával, a Póka Egon Experience-szel zenélt, számos más formáció mellett. 2003-ban Kőbánya díszpolgárává nevezték ki, 2012-ben pedig megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét (Hvg, 24.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt