Észak-Korea kilőtt két ballisztikus rakétát

2021 szeptember 15., szerda 4:47

Két ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea a Japán-tenger felé, közölte szerdán Dél-Korea vezérkari főnöke. A kilövés tényét megerősítette a japán partiőrség is, hozzátéve, hogy a lövedékek nem érték el a japán felségvizeket.

Mint a BBC megjegyzi, ha tényleg ballisztikus rakétát lőttek ki, akkor az ország megsértette azt az ENSZ-határozatot, amely a rezsim nukleáris tevékenységének visszaszorítását célozza.

Mindez egy nappal azután történt, hogy Észak-Korea olyan nagy hatótávolságú robotrepülőgépet (gyakori, bár állítólag téves nevén cirkálórakétát) tesztelt, mellyel Japán egész területét el tudnák találni, és ami szakértők szerint alkalmas lehet egy nukleáris robbanófej szállítására is. Ezeknek a tesztjét nem tiltotta be az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Kedden Dél-Koreába érkezett Vang Ji kínai külügyminiszter, hogy tárgyaljon Csung Jui Jong dél-koreai külügyminiszterrel Észak-Koreáról. A dél-koreai elnöki hivatal tájékoztatása szerint a tárcavezetők szerdán eszmecserét folytatnak egymással az észak-koreai rakétakísérletekről és arról, miként lehetne rábírni Phenjant arra, hogy visszatérjen a tárgyalóasztalhoz.

Ugyanekkor Tokióban az Észak-Korea témájában tartott háromoldalú - japán-amerikai-dél-koreai - találkozón részt vevő vezető diplomaták sürgették Észak-Koreát, hogy térjen vissza a rakéta- és nukleáris fejlesztéséről szóló tárgyalásokhoz. A találkozón Sung Kim, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja, No Kju Duk, a dél-koreai külügyminisztériumnak a Koreai-félsziget béke- és biztonsági ügyeivel foglalkozó különmegbízottja, illetve Funakosi Takehiro, a japán külügyminisztérium ázsiai és óceáni ügyekkel foglalkozó hivatalának vezetője vett részt. (BBC, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt