Von der Leyen évértékelője: Tenni kell azért, hogy az EU-s költségvetésből minden centet a jogállami elveket figyelembe véve költsenek el

eu
2021 szeptember 15., 08:37
comments 1

Szerda reggel az Európai Parlament strasbourgi épületében tartotta meg idei évértékelő beszédét Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Von der Leyen hosszan beszélt a járvány, illetve a klímaváltozás jelentette kihívásokról, és látványos volt, hogy igyekezett kifejezetten optimista hangot megütni. Sokat beszélt arról, hogy mekkora szerep vár a fiatalokra, akik reményt jelentenek, és akik beteljesíthetik az európai projektet.

Beszéde vége felé volt egy rész, ahol, bár nem nevezte meg Magyarországot, de sejthetően a magyar kormánynak is üzent: von der Leyen azt mondta, hogy a jogállamiság védelmének nemcsak egy nemes célnak kell lennie, hanem mindennapos kemény munkának is. És a párbeszédnek mindig elsőnek kell jönnie, de a párbeszéd önmagában nem elég, vezetnie is kell valahova.

Ezért a párbeszédet követheti az érdemi cselekvés is, ahogy a múlt héten láttuk. Von der Leyen itt egyértelműen Lengyelországra utalt: az Európai Bizottság a múlt héten kezdeményezett pénzbüntetést Lengyelország ellen az Európai Bíróságnál, mert a lengyel vezetés a bíróság ítélete ellenére sem függeszti fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését.

Von der Leyen arról beszélt, hogy a csatlakozásnál az összes tagállam elkötelezte magát a közös értékek mellett, és ez azt is jelenti, hogy az EU bíróságának ítéletét tiszteletben kell tartani.

Emellett a jövő évtől kezdve a Bizottság éves jogállamisági jelentései konkrét javaslatokat is tartalmazni fognak a tagállamok felé.

Beszélt arról is, hogy az EU költségvetése gyakorlatilag az EU jövője, csak számokban kifejezve. Ezért fontos biztosnak lenni abban, hogy minden centet törvényesen, a jogállamiság szempontját figyelembe véve költenek el. Hozzátette, hogy a korrupció nemcsak azt jelenti, hogy ellopják az adófizetők pénzét és elijesztik a befektetőket, hanem azt is, hogy általa az érintettek egyben szívességeket vásárolhatnak, megkerülhetik a demokratikus normákat.

Von der Leyen kiemelte, hogy az értékeink védelme egyben a szabadságunk védelme: szabadság arra, hogy azok lehessünk, akik vagyunk, hogy elmondhassuk, amit gondolunk, és hogy azt szeressük, akit akarunk. A Bizottság elnöke egyben kitért arra is, hogy az év végéig új jogszabályt alkotnak majd meg, ami a nőknek nyújt nagyobb védelmet az erőszakkal szemben.

photo_camera Fotó: Yves Herman/AFP

Az Európai Bizottság elnöke persze főképp a járványról beszélt, és minden korábbi, az EU-s oltási programmal szembeni kritika ellenére most gyakorlatilag győzelmet hirdetett a vakcinák terén: mostanra az EU országai felnőtt lakosságának 70 százaléka teljesen be van oltva. Von der Leyen hangsúlyozta azt is, hogy az EU területén gyártott vakcinák közel felét más országoknak ajánlották fel. Igaz, ő is elismerte, hogy ebből még kevés jutott a szegényebb nemzeteknek. A Bizottság elnöke közölte, hogy az idei év végéig ígért 200 millió dózis mellett jövő év közepéig további 200 millió vakcinát ad majd az EU a fejlődő országoknak.

Von der Leyen emellett beszélt arról, hogy

  • chipgyártásban saját lábára kell állnia Európának, hogy ne függjön ennyire a világ más részein zajló folyamatoktól
  • az nem megy, hogy vállalatok az EU-s infrastruktúra és az oktatási rendszer előnyeit kihasználják, de nem fizetnek adót, ezért az adóelkerülés elleni harcot folytatni fogják
  • az Európai Unió négymilliárd eurót ajánl fel a klímaváltozás elleni fellépésre a 2027-ig terjedő időszakban, beleértve a az alacsonyabb jövedelmű országok támogatását is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.