Ursula von der Leyen kitart amellett, hogy pénzbüntetéssel kell sújtani Lengyelországot, ha nem fogadja el az uniós jogot

eu
2021 szeptember 13., 07:18
comments 1

Az Európai Bizottság elnöke kitart a magyar és a lengyel kormányok ellen indított jogállamisági eljárások mellett. Ursula von der Leyen a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában beszélt arról, hogy jogilag tisztán kell dolgozni, a jogot érvényesíteni kell, de közben józannak kell maradni, és mindig keresni kell a párbeszédet.

Az Európai Bizottság a múlt héten kezdeményezett pénzbüntetést Lengyelország ellen az Európai Bíróságnál, mert a lengyel vezetés a bíróság ítélete ellenére sem függeszti fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését.

Bár az Európai Bizottságot sok kritika érte, amiért nem léptek fel elég keményen. Most azt mondta, ők mindig következetesen felléptek, ha valaki megsértette az uniós szerződéseket, és a pénzbüntetések is ott vannak az eszköztárukban, ha szükséges. Hogy Lengyelország milyen büntetésre számíthat, azt az Európai Bíróság a hamarosan meghatározza. Didier Reynders igazságügyi biztos szerint ez akár napi egymillió euró is lehet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.