A nemzetközi tiltakozás hatására a Feröer-szigetek felülvizsgálja a delfinvadászat brutális hagyományát

környezetvédelem
2021 szeptember 16., 20:09
comments 1

A Feröer-szigetek kormánya csütörtökön közölte, hogy felülvizsgálja a delfinek vadászatának évszázados hagyományának szabályozását, miután a hétvégi hatalmas mészárlásról készült felvételek nemzetközi felháborodást keltettek.

A rekord mennyiségű, több mint 1400 atlanti fehérsávos delfint csónakokkal és jet-skikkel terelték a sekély vizekbe, majd megölték őket - közölte a Sea Shepherd Conservation Society nevű amerikai állatvédő szervezet. A brutális felvételeken látszott, hogy az állatok vérétől vörösre váltott a víz.

A Feröer-szigetek évtizedek óta védi a hagyományát - a nevét (Grindarap) darálóként lehet lefordítani -, amikor delfineket vagy bálnákat terelnek össze a tengerparton és levágják őket. Az észak-atlanti szigetcsoport kormánya azonban elismerte, hogy az idei fogás „rendkívül nagy” volt, és megvizsgálja a gyakorlat körüli szabályokat.

„Nagyon komolyan vesszük ezt az ügyet. Bár ezeket a vadászatok általában fenntarthatónak tekinthetők, alaposan megvizsgáljuk a delfinvadászatokat, és azt, hogy milyen szerepet kell játszaniuk a feröeri társadalomban” - mondta Bárdur á Steig Nielsen miniszterelnök.

A húsát hagyományosan szétosztják a szigetlakók között. Hogni Hoydal, az ellenzéki Republikánus Párt vezetője és egykori halászati miniszter, aki részt vett a jelenlegi bálnavadászati jogszabály megalkotásában, a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy körülbelül 50 kilót kapott a hétfőn neki szállított finom és sovány delfinhúsból. „Fenntartom, hogy a feröeri bálna- és delfinölés mindaddig, amíg a lakosságot nem fenyegeti veszély, a természeti erőforrások felhasználásának legfenntarthatóbb módja, amit a modern világban látunk. De megértem, hogy egyesek rosszul reagálnak a levágott delfinek látványára, hiszen ez nyilvánvalóan véres ügy” - mondta Hoydal. Hoydal szerint körülbelül 4-5000 lakos kapott részt a fogásból, ingyen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.