Duterte nem hajlandó együttműködni Nemzetközi Büntetőbírósággal

2021 szeptember 16., csütörtök 6:42

A Fülöp-szigetek nem fog együttműködni a Nemzetközi Büntetőbírósággal (ICC), amely hivatalos vizsgálatot indított emberiesség elleni bűncselekmények feltételezett elkövetése miatt Rodrigo Duterte elnök drogháborújával kapcsolatban – jelentette ki csütörtökön Salvador Panelo, a manilai államfői hivatal jogi ügyekért felelős szóvivője.

Panelo azt mondta, egyszerűen nem engedik be az országba az ICC nyomozóit, majd hozzátette, hogy szerintük „az ICC a kezdetek óta részrehajló, az ügy kivizsgálása sérti az alkotmányunkat és a saját római statútumát”.

Duterte Fotó: NOEL CELIS/AFP

Az ICC kérelmeket elbíráló bírói tanácsa szerdán jelentette be, hogy vizsgálatot indítanak, mert vannak arra utaló jelek, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el a Fülöp-szigeteki elnök 2016-os hatalomra kerülése óta tartó, mintegy 6100 halálos áldozatot követelő drogháború során végrehajtott gyilkosságokkal összefüggésben. A bírák az ügyben vizsgálatot kérő ügyészek által megküldött vizsgálati anyag kiértékelése után úgy találták, hogy a drogháború nem „törvényes bűnüldözési műveletnek”, hanem inkább civilek elleni rendszerszintű támadásnak tekinthető.

Duterte 2018 márciusában kiléptette országát az ICC-ből, de a Nemzetközi Büntetőbíróságnak az alapító okmánya szerint joghatósága van a 2016 és 2019 között elkövetett esetleges bűncselekmények tekintetében.

A drog- és korrupcióellenes kampánnyal hatalomra került, most 76 éves Duterte hatéves megbízatása 2022 júniusában lejár, de indulni akar az alelnöki tisztségért. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt