Lerövidítették a középiskolai tanárok képzési idejét

2021 szeptember 16., csütörtök 10:54
1

Eddig azoknak, akik gimnáziumban vagy technikumban szerettek volna tanítani, hat évig kellett egyetemre járniuk, ezentúl elég lesz öt év – írja az Eduline a tanárképzés átalakításáról szóló kormányrendelet alapján, ami a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg.

Fotó: Unsplash

„A képzési idő (….) osztatlan képzésben 10 félév, a zeneművészeti, kétszakos tanárképzésben 12 félév” – olvasható a kormányrendeletben, ami azt jelenti, hogy míg eddig a középiskolai tanároknak – az orvosokhoz hasonlóan – hat évig kellett egyetemre járniuk, ezentúl öt év után megszerezhetik a diplomájukat.

Az Eduline szerint a módosítás mögött feltehetően a jelentkezők alacsony száma áll. Idén az általános felvételin 7316-an jutottak be valamelyik pedagógusszakra, közülük 1721-en kezdik meg tanulmányaikat tanárképzésen. 2017 és 2019 között még 9500-9800 között volt az elsőévesek száma.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint körülbelül 12 ezer főállású pedagógus hiányzik a közoktatásból, vagyis az sem lenne elég, ha az idei elsőévesek mindegyike befejezné az egyetemet és elhelyezkedne a szakmájában.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt