Évtizedes csúcsra pörgött az infláció az euróövezetben

gazdaság
2021 szeptember 17., 11:11

Három százalékkal emelkedtek augusztusban a fogyasztói árak az előző év augusztusához képest az euróövezetben, ahol legutóbb 2011 novemberében volt ilyen magas az infláció. Az EU statisztikai hivatala (Eurostat) tájékoztatása szerint az infláció az energiaárak elszabadulása miatt gyorsult fel - júliusban még csak 2,2, júniusban 1,9 százalék volt a mértéke az előző évhez képest.

A magas üzemanyagárak hajtják az európai inflációt.
photo_camera A magas üzemanyagárak hajtják az európai inflációt. Fotó: MONIKA SKOLIMOWSKA/dpa Picture-Alliance via AFP

Az euróövezetben augusztusban is az energiaárak emelkedtek a legnagyobb mértékben, 15,4 százalékkal. Az élelmiszerek, az alkohol- és dohánytermékek 2,0 százalékkal, a szolgáltatások pedig 1,1 százalékkal drágultak. Az energiaárakat nem számolva 1,7 százalékkal emelkedtek éves szinten a fogyasztói árak.

Az Európai Központi Bank elemzése szerint az infláció felpörgése átmeneti jelenség, részben a járványt követő gazdasági fellendülés nyomán megugró kereslet gerjesztheti, illetve az adatokat torzítja, hogy tavaly, a járványt kísérő gazdasági visszaesés miatt alacsony volt az inflációs bázis.

Az EKB ezért arra számít, hogy az infláció az év vége felé meredeken csökkenni fog, és még évekig jóval a 2 százalékos célszám alatt marad. Elemzői az idei évre 2,2 százalékos, a jövőre 1,7 százalékos, 2023-ra pedig 1,5 százalékos inflációt várnak.

Piaci elemzők ugyanakkor arra számítanak, hogy az infláció valószínűleg csak az év utolsó hónapjaiban fog tetőzni, a 3,5 százalék és 4 százalék közötti sávban. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.