Évtizedes csúcsra pörgött az infláció az euróövezetben

szeptember 17., péntek 11:11

Három százalékkal emelkedtek augusztusban a fogyasztói árak az előző év augusztusához képest az euróövezetben, ahol legutóbb 2011 novemberében volt ilyen magas az infláció. Az EU statisztikai hivatala (Eurostat) tájékoztatása szerint az infláció az energiaárak elszabadulása miatt gyorsult fel - júliusban még csak 2,2, júniusban 1,9 százalék volt a mértéke az előző évhez képest.

A magas üzemanyagárak hajtják az európai inflációt. Fotó: MONIKA SKOLIMOWSKA/dpa Picture-Alliance via AFP

Az euróövezetben augusztusban is az energiaárak emelkedtek a legnagyobb mértékben, 15,4 százalékkal. Az élelmiszerek, az alkohol- és dohánytermékek 2,0 százalékkal, a szolgáltatások pedig 1,1 százalékkal drágultak. Az energiaárakat nem számolva 1,7 százalékkal emelkedtek éves szinten a fogyasztói árak.

Az Európai Központi Bank elemzése szerint az infláció felpörgése átmeneti jelenség, részben a járványt követő gazdasági fellendülés nyomán megugró kereslet gerjesztheti, illetve az adatokat torzítja, hogy tavaly, a járványt kísérő gazdasági visszaesés miatt alacsony volt az inflációs bázis.

Az EKB ezért arra számít, hogy az infláció az év vége felé meredeken csökkenni fog, és még évekig jóval a 2 százalékos célszám alatt marad. Elemzői az idei évre 2,2 százalékos, a jövőre 1,7 százalékos, 2023-ra pedig 1,5 százalékos inflációt várnak.

Piaci elemzők ugyanakkor arra számítanak, hogy az infláció valószínűleg csak az év utolsó hónapjaiban fog tetőzni, a 3,5 százalék és 4 százalék közötti sávban. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt