Áder: Nem nagyon láttam más esélyt

2021 szeptember 19., vasárnap 13:30
8

A klímaváltozás, a teremtett világ és a magyar családok védelme is szóba került Áder János köztársasági elnök és Ferenc pápa múlt vasárnapi találkozóján.

A köztársasági elnök a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában zajlott beszélgetésről azt mondta: ez volt az ötödik alkalom, hogy találkozott a pápával, és a harmadik olyan találkozó, ahol hosszabb tárgyalást tudtak folytatni.

Áder már akkor ezt nyomta, amikor még nem volt divat

2013-ban találkoztak először, és már akkor is a teremtett világ védelméről beszélgettek, amikor ez a téma „még nem volt divatos”, akkor Ferenc pápa azt mondta, hogy egy pápai enciklikát készül kiadni a témában, ami két évvel később megjelent, magyarul is elérhető – mondta Áder János.

A magyar kormány eredményei

A köztársasági elnök elmondása szerint tájékoztatta a pápát arról, hogy Magyarország milyen eredményeket ért el és milyen vállalásokat tett a környezetvédelem területén. Azt mondta, hogy a Magyarországról kilépő folyók tisztább állapotban hagyják el az ország területét, mint ahogy belépnek hozzánk, és hogy az elmúlt 100 évben a magyarországi erdőterületek kétszeresükre nőttek.

Áder János arról is tájékoztatta Ferenc pápát, hogy Magyarország az EU-ban elsőként foglalta törvénybe, hogy 2050-re klímasemleges lesz, 2030-ra pedig a magyarországi áramterelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes lesz.

A családok védelmében

A köztársasági elnök beszámolója szerint a családok védelmében tett intézkedésekről is adott rövid összefoglalót Ferenc pápának. Azt mondta, Magyarországon 2010-ben demográfiai mélypont volt érzékelhető, és három példát hozott fel a családok védelmében tett intézkedések közül: a gyerekek után járó adókedvezményt, a fiatal házasok otthonteremtési támogatását és a nagycsaládosoknak adott különböző kedvezményeket.

Ferenc pápa találkozója (j) Áder János köztársasági elnökkel (k) és Orbán Viktor miniszterelnökkel (b) az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje előtt a Szépművészeti Múzeumban 2021. szeptember 12-én. Fotó: Fischer Zoltán/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Áder János szerint az intézkedések hatására látható elmozdulás a 2010-es demográfiai helyzethez képest, hiszen nőtt a házasságkötések száma, több gyerek született, és csökkent a terhességmegszakítások száma. „Tennivaló még van, a cél még messze van” – mondta.

Áder kitért arra is, hogy a családok védelmében az egyházi intézmények jelentős szerepet vállalnak, jelenlétük az egészségügyi, szociális ellátásban vagy az oktatásban megkerülhetetlen.

Áder nem nagyon látott más esélyt

Arra a kérdésre, miért vállalta a nyilvános tanúságtételt, Áder János azt mondta, erre Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek kérte fel. „Nem nagyon láttam más esélyt, mint hogy elfogadjam ezt a felkérést” – mondta Áder, aki állítása szerint tudatában volt annak, hogy élete egyik legnehezebb beszéde, elmélkedése lesz.

A Ferenc pápának átnyújtott személyes ajándékokról azt mondta, egy 1958-as évjáratú Tokaji Aszút, egy Wisinger Móric ötvösművész által készített díszes keresztet és a 20. századi magyar hősöket bemutató, most megjelent angol nyelvű kötetet adott ajándékként a pápának. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt