Brit nyomozók szerint a nagy európai bűnszövetkezetek együttműködnek, hogy minél több kokaint hozzanak be a kontinensre

bűnügy
2021 szeptember 19., 10:58

Brit szervezett bűnözői csoportok más európai drogterjesztőkkel együttműködve hoznak be kokaint Európába - állítják brit bűnügyi elemzők. Lawrence Gibbons, a brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség drogspecialistája szerint az ország nyomozói egyre gyakrabban foglalnak le olyan konténereket, amikben nagyobb egységekre van porciózva a kokain, ezek a nagyobb egységek később különböző európai bűnözői csoportokhoz kerülnek.

Ez azért furcsa, mert a kokainkereskedelemben eddig hagyományosan erős volt a verseny, és a források, valamint a piac felosztásáért gyakran véres háborúkat vívtak az európai terjesztők.

Most viszont úgy tűnik, hogy a brit csoportok együttműködnek például az olaszországi Calabria tartományból az európai kokainkereskedelem jelentős részét utaló ’ndranghetával.

A ’ndranghetával való együttműködés azért előnyös a briteknek, mert a calabriai csoport a világ egyik leggazdagabb szervezett bűnözői közössége, becslések szerint éves bevételei nagyobbak, mint a McDondald's-éi vagy a Deutsche Bankéi. Így pedig az olaszok rengeteg kokaint tudnak vásárolni egyszerre, és minél többen társulnak velük ez a mennyiség annál nagyobbra nő.

Elemzők szerint az együttműködés azt bizonyítja, hogy az európai kokainpiac olyan nagyra nőtt, hogy már képes egyszerre eltartani a legnagyobb szereplőket. Így ezeknek a szervezeteknek már nem áll érdekükben nyíltan háborúzni, inkább egyesítik erőiket, hogy még több drogot importálhassanak. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt