Gulyás Gergely: Európa nincs jó állapotban

POLITIKA
2021 szeptember 19., 18:54
comments 21

Az európai kereszténység nem él könnyű időket – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a budapesti Bárányfelhő Svábhegyi Református Óvoda átadó ünnepségén. A közeli református templomban tartott istentiszteleten és az óvoda átadásán részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és a felesége, Lévai Anikó.

Gulyás Gergely a rendezvényen Robert Schumant idézve azt mondta: amellett, hogy az európai kereszténység nem él könnyű időket, Európa sincs jó állapotban, és még kevesekben született meg az a felismerés, hogy a két tény között összefüggést érdemes keresni.

photo_camera Fotó: Gulyás Gergely/Facebook

A miniszter szerint Európát lassan nyolc évtizede nem fegyveres háborúk teszik próbára, ehelyett egy meg-megújuló kulturális és életmódbeli küzdelmet tapasztalni, ami mögött kézzelfogható hatalmi tényezők állnak.

Hit-, közösség- és kultúraellenes támadásoknak vagyunk tanúi nap mint nap – mondta Gulyás Gergely, aki szerint a technológiai fejlődés által alapvetően megváltozott életritmust kihasználva a keresztény kultúrából eredő alapértékeket kísérlik meg zárójelbe tenni.

Arról is beszélt, hogy Európa kettészakadt a népesedési problémára adandó válaszok keresésében, mert míg Nyugat-Európában a migrációban, addig Közép-Európában a családpolitikában és a családtámogatási rendszerben látják a megoldást. Ezért Közép-Európában „kulturális törést és társadalmi meghasonlást jelentene”, ha bármelyik országban azok jutnának hatalomra, akik a családtámogatási rendszert szétverik – mondta.

A miniszter azt mondta: mivel a nyugat-európai gyerekek közt a bevándorlók és gyerekeik aránya jelentős, ezért az európai életmód fenntartásának zálogát abban látják, ha a nevelés minél kevésbé a szülőkre és minél inkább az államra hárul. A nyugati államok ideológiáját mára „az államot foglyul ejtő, kötelező vallássá emelt neoliberális filozófia jellemzi” – mondta.

Magyarország álláspontja világos, és semmilyen zsarolás hatására nem módosítható: a gyerekek nevelése elsősorban a szülők feladata – mondta Gulyás, aki szerint a köznevelésnek a gyerekek ép testi és lelki fejlődésének elősegítése mellett a nemzeti önazonosság megerősítését és a legkorszerűbb ismeretekhez való hozzáférést kell biztosítania.

Ezeken a területeken az egyházi oktatás mindig is kiemelkedően teljesített, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert is református gimnázium diákja volt – méltatta a miniszter az egyházi oktatást. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.