A Fidesz megint nem enged be ellenzéki jelöltet a Médiatanácsba

2021 szeptember 21., kedd 16:17
4

„A Médiatanács tagjait jelölő eseti bizottság ellenzéki tagjai nem vesznek részt a további jelölési folyamatban, miután a keddi ülésen kiderült: a Fidesz továbbra sem hajlandó az ellenzéki pártok jelöltjét megválasztani” – közölte a jobbikos Brenner Koloman (Jobbik), a bizottság ellenzéki alelnöke, az MSZP-s Gurmai Zita, az LMP-s Keresztes László Lóránt és a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio.

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és az NMHH Médiatanácsának elnöke 2017. február 8-án. Fotó: Botos Tamás/444

Az ülést azért tartották, mert az elhunyt Hankiss Ágnes helyére új tagot kell választania az Országgyűlésnek.

Az ellenzéki politikusok felidézték, hogy „2019. decemberében egy antidemokratikus döntéssel, kizárólag fideszes delegáltakból állt fel a 9 évre megválasztott Médiatanács új testülete”. „Annak ellenére volt ez a folyamat végeredménye, hogy az 5 ellenzéki frakció alapvetően az ötfős Médiatanácsban kettő szakértőt kívánt ugyan delegálni, de még abban is sikerült előzetesen konszenzust alkotnunk, hogy ha csak egyetlen személyt jelölhet az ellenzék, akkor ezt a személyt is tudjuk közösen előterjeszteni” – írják.

Azt írják, a mai ülést megfelelő előkészítés nélkül hívta össze a bizottság fideszes elnöke, Halász János. Az ellenzék Silhavy Mátét javasolta és támogatta a szavazáson, de a fideszesek nem támogatták. A Fidesz nem állított jelöltet, ezért a bizottságot újra összehívják, hogy már kétharmaddal is lehessen tagot jelölni. „Mivel látnivalóan az egypárti túlhatalmat kiépítő Fidesz nem hajlandó most sem ellenzéki tagot választani a Médiatanácsba, ezért a bizottság ellenzéki tagjai a továbbiakban nem vesznek részt a jelölési folyamatban, amelyet antidemokratikusnak és felháborítónak tartanak” – írja az ellenzék.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt