Emberi Jogok Európai Bírósága: Oroszország a felelős Litvinyenko haláláért

külföld
2021 szeptember 21., 10:00

Oroszországot tette felelőssé a 2006-ban Londonban megölt Alekszandr Litvinyenko egykori orosz hírszerző haláláért az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

Alex Goldfarb és Marina Litvinyenko könyve a meggyilkolt ügynökről
photo_camera Alex Goldfarb és Marina Litvinyenko könyve a meggyilkolt ügynökről Fotó: LEON NEAL/AFP

Litvinyenko, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredese szembefordult az orosz kormánnyal, és 2000-ben Londonba emigrált, ahol 2006 novemberében megmérgezték a teájába csempészett polónium 210-es izotóppal. A gyilkossággal két egykori ügynöktársát, Andrej Lugovojt és Dmitrij Kovtunt vádolták, kiadatásukat azonban Moszkva megtagadta.

A strasbourgi bírói testület most kimondta, hogy megalapozott az a feltételezés, hogy a Litvinyenko elleni merényletet Dmitrij Kovtun és Andrej Lugovoj az orosz állam megbízásából hajtotta végre. Az orosz hatóságok nem adtak kielégítő magyarázatot az esettel kapcsolatban, nem folytattak vizsgálatot az ügyben, de nem is cáfolták a londoni nyomozás eredményeit.

Az EJEB bűnösnek mondta ki Oroszországot, az Emberi Jogok Európai Egyezménye 2., illetve 38. cikkének megsértésében, amelyek az élethez való jogot garantálják, valamint arra kötelezik a nemzetközi testülethez csatlakozott államokat, hogy a vitatott ügyek békés rendezése érdekében bocsássanak rendelkezésre minden, a vizsgálat szempontjából fontos dokumentumot.

A bíróság határozata szerint Oroszországnak 100 ezer euró értékű kártérítést kell fizetnie Litvinyenko özvegyének. Az orosz vezetés továbbra is tagadja, hogy köze lett volna Litvinyenko halálához. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.