Úgy néz ki, Kanadában megint Trudeau alakít kormányt

2021 szeptember 21., kedd 4:31

A kanadai előrehozott parlamenti választáson a Justin Trudeau miniszterelnök vezette Kanadai Liberális Párt áll nyerésre, írja a CBC az előzetes eredményekre hivatkozva. Arra számítanak, hogy Trudeau megint kisebbségi kormányt tud alakítani.

Justin Trudeau és családja a választási eredményeket nézi 2021. szeptember 20-án Fotó: SEAN KILPATRICK/AFP

Az MTI az Elections Canadára hivatkozva azt írja, Trudeau pártja az abszolút többségi választórendszer alapján 153 választókerületben vezet, és ezzel megelőzte az ellenzéki Kanadai Konzervatív Pártot, amely több mint 120 választókerületben áll nyerésre. A szavazatszámlálás azonban még nem zárult le, így egyelőre nem lehet biztosra mondani, hogy meglesz-e a liberálisok abszolút többséghez szükséges 170 parlamenti helye a 338 fős ottawai parlamentben.

Trudeau 2015 óta miniszterelnök Kanadában, de az elmúlt két évben kisebbségben kormányzott. Néhány hete írta ki az előrehozott választásokat – két évvel az esedékes választás előtt – abban a reményben, hogy megszerzi az abszolút többséget. Az AP szerint Trudeau abban bízik, sok szavazatot kap, amiért Kanada más országokhoz képest jobban kezelte a járványt. A kormány százmilliárdokat költött a gazdaság életben tartására a járvány miatti bezártság alatt, a kanadai lakosság pedig a legjobban átoltottak között van a világon. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt