Indul a globális csúcstalálkozó, ahol teljesen átalakítanák a világ élelmiszerrendszerét

élelmiszer
2021 szeptember 22., 18:45
comments 2

Csütörtökön kezdődik az ENSZ élelmiszer-ellátásról szóló eseménye, az Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozója New Yorkban. Ez 70 év alatt mindössze a hatodik ilyen csúcstalálkozó, és szervezői szerint az a célja, hogy fenntarthatóbb irányba terelje a világ mezőgazdaságát. Az esemény megálmodói emellett többek között az éhínségek végét szeretnék elérni 2030-ra.

A korábbi hasonló csúcsoknak időnként valóban voltak kézzelfogható eredményei, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) például az 1943-as találkozó után született meg. Ugyanakkor idén a szervezők is arra számítanak, hogy kemény viták kísérik majd a tanácskozást, hiszen az élelmiszer-termelés terén rengeteg a konfliktus a különféle érdekeltségű szereplők között: nemzetgazdasági érdekek ütközhetnek globális célokkal, ahogy a gigantikus óriásvállalatok is teljesen mást akarnak, mint az apró, lokális gazdaságok képviselői, és aligha értenek egyet bármiben azok, akik az argoökológia módszertanában hisznek, azokkal, akik szerint a több génszerkesztés és biotechnológia jelentheti a megoldást a problémákra.

Hogy milyen fontosabb témák merülnek majd fel, azt azért is lehet előre látni, mert nemrég a csúcstalálkozó tudományos megalapozását összeállító szakértői csoport négy vezetője közös cikket publikált a Nature című folyóiratban, melyben összefoglalták, hogy szerintük mire lenne érdemes fókuszálni.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.