Hetente átlagosan két gyerek hal meg az Iszlám Állam családtagjainak táborában

háború
2021 szeptember 23., 06:20
comments 2

Az emirátusokbeli National című lap beszámolója szerint rettenetes a helyzet abban a két menekülttáborban, amelyben az Iszlám Állam legyőzött katonáinak a családtagjait tartják fogva Szíriában, a kurdok által ellenőrzött területeken.

Az Iszlám Állam szíriai részét a kurdok döntötték meg az amerikai légierő segítségével néhány évvel ezelőtt. A terrorállam katonáit megölték vagy fogságba ejtették, a családjaikat pedig két táborba zárták, amelyek már négy éve működnek, és azóta alig jutott ki belőlük valaki. A táborokban jelenleg 40 ezren élnek, összesen több mint 60 ország állampolgárai. A családok férfi tagjai a világ minden pontjáról csatlakoztak az Iszlám Államhoz.

Ugyanakkor a táborban sokan vannak, akik azt állítják, hogy az Iszlám Állam áldozatai maguk is, és a terroristák elől menekültek el. Nincs hatóság, amely az ügyüket érdemben vizsgálná.

A tábor néhány volt lakója, akiket szeptemberben kiengedtek, hogy visszatérhessenek Rakkába.
photo_camera A tábor néhány volt lakója, akiket szeptemberben kiengedtek, hogy visszatérhessenek Rakkába. A többség azonban nem tud kijutni. Fotó: DELIL SOULEIMAN/AFP

A táborok túlzsúfoltak, kevés az ennivaló, rettenetesek a higiéniás körülmények, és a többség számára teljesen reménytelen kijutni belőlük. A kurdok nem tudnak mit kezdeni a bent élőkkel, és a legtöbb ország, amelynek állampolgárai a táborokban élnek, nem akarja visszafogadni az egykori terrorállam katonáinak rokonait.

A két tábor közül Al Hol a borzasztóbb, ott csak az idén 62 gyerek halt már meg betegségben vagy balesetben, illetve 2 gyereket meggyilkoltak. Az erőszak egyébként is tombol, a táborban összesen 73 gyilkosság történt az idén.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.