Kutatásokra ajánlotta fel az agyát Steve Thompson, a világbajnok demens rögbis

szeptember 23., csütörtök 19:19

Steve Thompson, a 2003-ban világbajnoki aranyérmes angol rögbiválogatott egyik tagja felajánlotta az agyát tudományos kutatásokra.

Thompson – akinél tavaly, 42 évesen az orvosok korai demenciát állapítottak meg – azt mondta: azért döntött így, hogy a kutatás eredményeinek köszönhetően az általa szeretett emberek gyerekei már ne éljék át ugyanazt, amit ő.

Steve Thompson 2011. szeptember 26-án. Fotó: Paul Ellis/AFP

A posztját tekintve elsősoros Thompson felnőtt szinten 1998 és 2011 között rögbizett, az angol válogatottban 2002 és 2011 között 73 alkalommal lépett pályára. Egy évvel ezelőtt nagy port felkavaró nyilatkozatot adott, amiben elmondta: pályafutásáról nincsenek konkrét emlékei, és azzal kapcsolatos érzései sem. Még a 2003-as vb-győzelemből is csak homályosan tud felidézni pillanatokat, és a mentális állapotának megromlásáért egyértelműen a rögbit tette felelőssé.

Thompson egyike volt annak a kilenc rögbisnek, akik végül decemberben csoportos keresetet nyújtottak be a nemzetközi szövetség és a sportág más vezető testületeivel szemben, azt állítva, hogy a döntéseikkel hozzájárultak a demencia korai kialakulásához.

Thompson felidézte, hogy amíg a karrierje elején heti két edzésen vett részt, addig a profizmusra való teljes átállás után már mindennap tartottak edzéseket, és a lényegesen sűrűbbé váló klub- és válogatott-menetrenddel együtt ez extra fizikai igénybevétellel járt, ami magában hordozta a betegség korai kialakulásának a lehetőségét. Angliában a 2003-as vb-döntő napján is rendeztek meccseket az élvonalbeli bajnokságban, egy héttel később a következő fordulóban pedig már pályára léptek az Ausztráliából hazatért friss vb-aranyérmesek is. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt