Megszavazta az oligarchaellenes törvényt az ukrán parlament

külföld
2021 szeptember 23., 16:38

Az ukrán parlament nagy többséggel megszavazta az oligarchaellenes törvényt. A törvénytervezetet 279 képviselő támogatta a jelen lévő 379 közül.

Az UNIAN hírügynökség ismertetése szerint a törvényjavaslat, amit Volodimir Zelenszkij államfő terjesztett elő, csökkenteni hivatott azokat a nemzetbiztonsági kockázatokat, amik a jelentős gazdasági és politikai súllyal bíró személyek (oligarchák) túlzott befolyása miatt alakulnak ki.

Listázzák az oligarchákat

A törvény értelmében az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) dönti el, hogy ki minősül oligarchának, és nyilvántartásba veszi őket. Az oligarchákká nyilvánított személyek nem finanszírozhatnak politikai pártokat, nem vehetnek részt privatizációs eljárásokban.

Az oligarchák nyilvántartásba vételekor azt veszik figyelembe, hogy az illető részt vesz-e a politikai életben, befolyással bír-e a médiára, és tulajdonosa-e monopolhelyzetben lévő vállalatnak, a vagyona meghaladja-e a 85 millió dollárt (több mint 25 milliárd forintot). A törvény ezenkívül kötelezi az állami tisztségviselőket arra, hogy vallják be oligarchákkal lebonyolított ügyleteiket.

Az első olvasatban júliusban elfogadott törvényjavaslatot még az elnöknek is alá kell írnia ahhoz, hogy jogerőre emelkedjen. Zelenszkij májusban elmondta, hogy az RNBO 13 olyan személyt azonosított, akiket valószínűleg oligarcháknak minősítenek, de az elnök visszautasította, hogy megnevezze őket.

Zelenszki a kijevi parlamentben 2020. március 4-én.
photo_camera Zelenszkij a kijevi parlamentben 2020. március 4-én. Fotó: Szergej Szupinszkij/AFP

A helyi sajtó szerint az oligarchák jövőbeni listáján szerepelhet a 2019-es elnökválasztáson Zelenszkijt támogató Ihor Kolomojszkij is, aki Ukrajna egyik leggazdagabb üzletembere, az 1+1 nevű, legnépszerűbb ukrán tévécsatorna tulajdonosa, illetve az ukrán hatóságok által hazaárulással vádolt Viktor Medvedcsuk, a Kijev által oroszbarátnak mondott ukrán politikus.

Rálőttek az elnöki főtanácsadó autójára

A tervezetet alig egy nappal azután fogadták el, hogy ismeretlenek szerdán rálőttek Szerhij Sefir elnöki főtanácsadó autójára Kijev közeliében. Sefir sértetlenül úszta meg a támadást, de a sofőrje súlyosan megsebesült, meg kellett műteni.

Zelenszkij nem zárta ki, hogy a támadást az ő törvényjavaslata váltotta ki. A New Yorkban lévő államfő közölte, hogy az ENSZ-közgyűlésen elhangzó beszéde után azonnal hazautazik. Gyávaságnak nevezte a támadást, és fogadkozott, hogy a merénylet semmiképpen nem lesz befolyással a „csapata szilárdságára”, és nem lesz hatással a változások végrehajtásához választott irányvonalra, a gazdaság kifehérítésére, a bűnözés és a befolyásos pénzügyi csoportok elleni harcra sem.

Sefir már azelőtt ismerte Zelenszkijt, hogy megválasztották elnöknek. Az államfőhöz hasonlóan tévés múltja van, társszerzője volt Zelenszkij showműsorának, több filmnek és tévésorozatnak volt a producere. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.