Törvényellenesen akadályozták meg a rendőrök, hogy Juhász Péter kifütyülhesse Putyint

2021 szeptember 23., csütörtök 9:48
2

Vlagyimir Putyin orosz elnököt 2017. februári budapesti látogatása alkalmával megpróbálta társaival kifütyülni Juhász Péter, az Együtt párt elnöke. Azt tervezték, hogy az Oktogonnál sípokat fújnak, amikor Putyin elhalad arra. A járdán várakoztak már háromnegyed órája, amikor rendőrök vették körbe őket, és igazoltatták mindannyiukat.

A rendőrök éppen akkor igazoltatták Juhászékat, amikor Putyin konvoja megérkezett. Saját magukból emeltek tehát falat, hogy a konvoj tagjai ne lássák a tiltakozókat, és a tiltakozók se lássák a konvojt, és az igazoltatással a sípolást sem hagyták.

Juhászék a Helsinki Bizottság jogi támogatásával beperelték a rendőrséget az igazoltatás miatt. Négy és fél év pereskedés után megszületett a jogerős ítélet a Fővárosi Törvényszéken, amiben többek között ez áll: "Az igazoltatásnak nem volt jogszerű indoka".

Juhász 2017 április 2-án, Putyin kifütyülésére készülve.

Az ítélet szerint a rendőri intézkedés megsértette Juhász véleménynyilvánításhoz, mozgásszabadsághoz és egyenlő bánásmódhoz fűződő jogait is.

Talán úgy tűnhet, hogy nincs sok értelme a jogorvoslatnak, ha négy és fél év telik el egy rendőri intézkedés jogszerűtlenségét kimondó bírósági ítéletig. Itt mégis van jelentősége. Ugyanis ismételten bebizonyosodott, hogy mindenki kifejezheti rosszallását a hatalom önkényével szemben - mondta többek között Juhász az ítélet után. (helsinki.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt