Törvényellenesen akadályozták meg a rendőrök, hogy Juhász Péter kifütyülhesse Putyint

jog
2021 szeptember 23., 09:48
comments 2

Vlagyimir Putyin orosz elnököt 2017. februári budapesti látogatása alkalmával megpróbálta társaival kifütyülni Juhász Péter, az Együtt párt elnöke. Azt tervezték, hogy az Oktogonnál sípokat fújnak, amikor Putyin elhalad arra. A járdán várakoztak már háromnegyed órája, amikor rendőrök vették körbe őket, és igazoltatták mindannyiukat.

A rendőrök éppen akkor igazoltatták Juhászékat, amikor Putyin konvoja megérkezett. Saját magukból emeltek tehát falat, hogy a konvoj tagjai ne lássák a tiltakozókat, és a tiltakozók se lássák a konvojt, és az igazoltatással a sípolást sem hagyták.

Juhászék a Helsinki Bizottság jogi támogatásával beperelték a rendőrséget az igazoltatás miatt. Négy és fél év pereskedés után megszületett a jogerős ítélet a Fővárosi Törvényszéken, amiben többek között ez áll: "Az igazoltatásnak nem volt jogszerű indoka".

Juhász 2017 április 2-án, Putyin kifütyülésére készülve.
photo_camera Juhász 2017 április 2-án, Putyin kifütyülésére készülve.

Az ítélet szerint a rendőri intézkedés megsértette Juhász véleménynyilvánításhoz, mozgásszabadsághoz és egyenlő bánásmódhoz fűződő jogait is.

Talán úgy tűnhet, hogy nincs sok értelme a jogorvoslatnak, ha négy és fél év telik el egy rendőri intézkedés jogszerűtlenségét kimondó bírósági ítéletig. Itt mégis van jelentősége. Ugyanis ismételten bebizonyosodott, hogy mindenki kifejezheti rosszallását a hatalom önkényével szemben - mondta többek között Juhász az ítélet után. (helsinki.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.