Visszaadta a Gilgames-eposzt Iraknak az Egyesült Államok

szeptember 23., csütörtök 18:20
3

Az Egyesült Államok visszaadja azt a 3500 éves kőtáblát Iraknak, ami a világ legrégebbről fennmaradt irodalmi szövegét, a Gilgames-eposzt tartalmazza. A kőtábla egy kiskereskedelmi lánc, a Hobby Lobby Stores Inc. tulajdonában volt, amíg az igazságügyi minisztérium meg nem állapította, hogy az emberi civilizáció egyik legfontosabb nyelvemlékét az öbölháború idején lophatták el egy iraki múzeumból, majd illegálisan adták el ez Egyesült Államokban. Valószínűleg 1990-ben lophatták el, majd 2007 körül kerülhetett az Egyesült Államokba.

Fotó: STRINGER/Imaginechina via AFP

A Hobby Lobby 2014-ben 1,67 millió dollárt fizetett a kőtábláért, hogy egy Washington állambéli bibliamúzeumban állítsák ki. Végül 2019-ben elkobozták tőlük, miután kiderült, hogy törvénytelenül került az országba. A Gilgames mellett Irak további 17 ezer műemléket kap vissza, amiket az utóbbi évtizedekben lophattak el onnan. (Aljazeera)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt