Visszaadta a Gilgames-eposzt Iraknak az Egyesült Államok

irodalom
2021 szeptember 23., 18:20
comments 3

Az Egyesült Államok visszaadja azt a 3500 éves kőtáblát Iraknak, ami a világ legrégebbről fennmaradt irodalmi szövegét, a Gilgames-eposzt tartalmazza. A kőtábla egy kiskereskedelmi lánc, a Hobby Lobby Stores Inc. tulajdonában volt, amíg az igazságügyi minisztérium meg nem állapította, hogy az emberi civilizáció egyik legfontosabb nyelvemlékét az öbölháború idején lophatták el egy iraki múzeumból, majd illegálisan adták el ez Egyesült Államokban. Valószínűleg 1990-ben lophatták el, majd 2007 körül kerülhetett az Egyesült Államokba.

photo_camera Fotó: STRINGER/Imaginechina via AFP

A Hobby Lobby 2014-ben 1,67 millió dollárt fizetett a kőtábláért, hogy egy Washington állambéli bibliamúzeumban állítsák ki. Végül 2019-ben elkobozták tőlük, miután kiderült, hogy törvénytelenül került az országba. A Gilgames mellett Irak további 17 ezer műemléket kap vissza, amiket az utóbbi évtizedekben lophattak el onnan. (Aljazeera)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.