Macron és Johnson telefonon tárgyalt a tengeralattjáró-ügyről

2021 szeptember 24., péntek 16:18

Boris Johnson brit miniszterelnök a Franciaország és az Egyesült Királyság közötti együttműködés helyreállítását javasolta pénteken Emmanuel Macron francia államfőnek - közölte a francia elnöki hivatal, miután a két ország vezetője telefonon tárgyalt az úgynevezett tengeralattjáró-ügyről.

Az Elysée-palota tájékoztatása szerint az egyeztetés során - amelyet London kezdeményezett - a brit kormányfő „kifejezte szándékát a Franciaország és az Egyesült Királyság közötti együttműködés helyreállítására” a közös érdekeknek és értékeknek megfelelően.

„Az elnök azt válaszolta, hogy várja a javaslatokat” - írja a közlemény.

Az egyeztetés előtt két nappal Macron és Joe Biden is telefonáltak egymással. A megbeszélés enyhítette a feszültséget Párizs és Washington között, és Macron úgy döntött, hogy Franciaország washingtoni nagykövete a jövő héten ismét elfoglalja állomáshelyét.

Párizs a múlt héten hívta vissza washingtoni és canberrai nagykövetét, mert az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia - Franciaország előzetes tájékoztatása nélkül - biztonsági partnerségi szerződést kötött AUKUS néven. Ezzel összefüggésben Ausztrália úgy döntött, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Egyesült Államoktól, és felmondja a Franciaországgal kötött dízel- és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló szerződését. Emiatt Franciaország egy 56 milliárd dolláros szerződéstől esett el.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter korábban a londoni francia nagykövet visszahívását nem tartotta szükségesnek, mert szerinte „Nagy-Britannia ebben az ügyben csak az ötödik kerék a hintón”. „Jól ismerjük a britek opportunizmusát” - fogalmazott öt nappal ezelőtt a tárcavezető. Párizs ugyanakkor lemondta a két ország védelmi miniszterének erre a hétre tervezett találkozóját.

Boris Johnson szerdán jelezte, hogy az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia között kötött biztonsági partnerségi szerződés nem kizárólagos, és „senkit nem kíván kiközösíteni”. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt