Több százan tüntetettek Budapesten a globális klímasztrájkon

klímakatasztrófa
2021 szeptember 24., 18:28
comments 1

Péntek délután tartottak a Globális Klímasztrájk magyarországi eseményét, több százan vonultak a Fridays For Future (FFF) és az Extinction Rebellion által szervezett tiltakozáson az Operától a Kossuth térre.

A szervezők szerint azért fontos a mostani esemény, mert a járvány alatt sok olyan természetpusztító beruházás kapott zöld utat, amiről demokratikus diskurzus és a környezetvédelem képviselete nélkül döntöttek.

photo_camera Fotó: Kovács Bence

A rendezvényen Udvaros Dorottya közvetítette a Greenpeace üzenetét. Azt mondta: „A 2022-es választás klímaválasztás lesz. Hiszen a klímatudósok szerint 2030-ig maradt időnk cselekedni, ha túl akarjuk élni a 21. századot, és a következő kormány ennek az időszaknak minimum felében fog kormányozni. Tudjuk jól, hogy a politikusok csak akkor fogják komolyan venni a környezeti válság problémáját, ha azt látják, hogy mi szavazók ezt várjuk el tőlük. Nyilvánítsuk tehát ki, hogy ezt várjuk tőlük, pontosan ezt.”

Pénteken közel 1500 helyen szerveztek klímasztrájkokat világszerte az FFF szervezetei. A magyar esemény célja a szervezők szerint az volt, hogy

visszahozzák az ökológiai problémákat a közbeszédbe, miután a pandémia két évre teljesen megbénította a klímakatasztrófa elleni aktivizmust.

A szervezők a békés nyomásgyakorlás eszközével buzdították cselekvésre a magyar politikai és gazdasági szereplőket.

„A karantén alatt megcsorbult demokratikus jogok miatt a természetvédők és az érintett helyi lakosok beleegyezése nélkül kezdődtek környezetpusztító beruházások, mint a tatai Öreg-tó körüli szálloda, a velencei kajak-kenu akadémia vagy a balatoni beruházások” - mondta Pap Dániel, az Extinction Rebellion aktivistája. Szerintük az önkormányzatiság és a környezetvédelem elvei szerint kellene dönteni ilyen kérdésekben.

A rendezvény szervezői erős kritikát fogalmaztak meg a Vadászati Világkiállításról is. Az FFF egyik aktivistája, Macskás Éva nem tartja hitelesnek az Egy a Természettel szlogent. Úgy gondolja, hogy az eseményre elkülönített anyagi keretet természetvédelmi intézkedésekre kellene fordítani, ugyanis a kiállítás több mint kétszer annyi állami támogatást kapott idén, mint a tíz magyar nemzeti park összesen.

Azt is problémának tartják, hogy még a miniszterelnök-jelölti vitán sem esett szó a környezetvédelemről.

Szerintük nem lehet választást nyerni zöld program nélkül.

photo_camera Fotó: Kovács Bence

A rendezvényt segítő Greenpeace is értékelte a miniszterelnök-jelöltek zöld programjait. Az eredmény alapján Karácsony Gergely és Fekete-Győr András programja volt a legzöldebb. Márki-Zay Péter nem hozott nyilvánosságra zöld programot, míg Dobrev Klára és Jakab Péter csak a 99 Mozgalom által közölt Közös Alapra hivatkoztak, a Greenpeace által felvetett kérdések részletes körüljárása nélkül.

A rendezvény végén a résztvevők fogadalmat tettek, amiben megígérték, hogy alkotmányos jogaikkal élve, a zöld programokat is figyelembe véve vesznek részt a közelgő országgyűlési választásokon.

Írta: Lénárd Lili

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.