link Forrás

Újrázni készül Mellár Tamás Pécsett, de ehhez előbb a Momentum jelöltjét kell legyőznie az előválasztáson

POLITIKA
2021 szeptember 24., 15:00

Pécsről jelentkezik a Partizán előválasztási sorozata: ma délután 5 órától Baranya megye 1. számú választókerület jelöltjei mutatják be elképzeléseiket Dél-Dunántúl és Magyarország jövőjével kapcsolatban.

A választókerület azon kevés vidéki OEVK-k közé tartozik, ahol 2018-ban sikerült mandátumot szerezni az ellenzéknek: a függetlenként induló, ám később a Párbeszéd frakciójához csatlakozó Mellár Tamás 3 évvel ezelőtt viszonylag szoros küzdelemben, alig több mint 1000 szavazattal legyőzte a kormánypárti Csizi Pétert.

Mellár győzelméhez egyértelműen hozzájárult, hogy a 2009-től a várost vezető fideszes Páva Zsolt 8 év alatt gyakorlatilag csődbe vitte a várost, egyedül a kormány közel 10 milliárdos mentőöve miatt sikerült 2017 decemberében visszarángatni Pécset a szakadék széléről. Pávát nem indították újra a 2019-es önkormányzati választáson, helyette a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, Vári Attila mérettette meg magát a Fidesz színeiben, de az ellenzéki Mindenki Pécsért Egyesület jelöltje, Péterffy Attila 50 százalék feletti eredménnyel könnyedén legyőzte.

Ám ahogy a legtöbb nagyvárosban, úgy Pécsett sem működik problémamentesen a sokszínű ellenzéki összefogás: júniusban a Mellár Tamás vezette Mindenki Pécsért kizárta az egyesületből az MSZP-közelinek elkönyvelt Péterffy Attilát, majd az előválasztás jelöltállítási időszakának legvégén váratlanul bejelentkezett a polgármesterhez közel álló egykori elszámoltatási biztos Bodnár Imre képviselőjelöltnek, akinek ráadául a Párbeszéddel pártszövetségben működő MSZP adott befogadó nyilatkozatot. Mellár ekkor visszalépéssel fenyegette meg a helyi szocialistákat, végül személyesen Karácsony Gergelynek kellett rendet tennie: Bodnár visszalépett, Mellár mögé pedig felsorakoztak a szocialisták - igaz, helyi pletykák szerint igencsak félszívvel.

Mellárnak így végül csak egy kihívója maradt, a momentumos Nemes Balázs, aki 2019 óta a pécsi önkormányzat innovációs biztosa. Nemes a Momentum alapító tagja, korábban a párt országos szóvivője is volt. 2018-ban Fekete-Győr Andrással szemben elindult a párt elnöki posztjáért, de 26 százalékot szerezve alulmaradt a voksoláson. 2019-ben a párt EP-listáján a harmadik helyen szerepelt, nem sokon múlt, hogy kijusson Brüsszelbe.

Miről fognak vitázni?

  • Pécs gazdasági helyzetéről.
  • A fiatalok elvándorlásáról
  • A Pécsi Tudományegyetem alapítványi kiszervezéséről.
  • A pécsi Pride-ról.
  • A pécsi ellenzék belháborúiról.

Szeptember 6-a és 26-a között a Partizán - kiemelt médiapartnerével, a 444-gyel együttműködve - 32 országgyűlési egyéni választókerületben rendez vitákat az ellenzéki előválasztáson induló jelöltek között.

A maratoni vitaturné harmadik és egyben utolsó hétében a vidéki indulók vannak főszerepben.

A vitákat élőben a Partizán Youtube-csatornáján és Facebook-oldalán, illetve a 444.hu Facebook-oldalán követhetitek, a viták legizgalmasabb pillanatait összefoglaló 5-10 perces videókat pedig elsőként a 444 napindító hírlevelében találhatjátok meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.