Vasárnaptól kísérletképpen vizet engednek a Velencei-tóba

2021 szeptember 24., péntek 13:16
7

Üzemirányítási próbát tart vasárnaptól a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Velencei-tónál, melynek során azt vizsgálják meg a szakemberek, hogy milyen hatással van a tó vízminőségére és élővilágára, ha megkezdik a vízpótlást a Pátkai-tározóból - írja az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye alapján a HVG. A kísérlet azért szükséges, mert a tárolt víz klorofilltartalma egyelőre a határérték kétszerese. Az előkészületeket már csütörtökön megkezdték.

Az OVF szakemberei hónapok óta dolgoznak a megoldási lehetőségeken, amelyekkel javíthatnák a tó kritikus vízszintjét, és igyekeznek megtalálni a legoptimálisabb verziót.

Kilátás a Velencei-tóra a Bence-hegyi kilátóról. Fotó: Faludi Imre/MTI/MTVA

A vízügy közölte, hogy a vízpótlás csak akkor indítható el, ha a víztározóból származó víz minősége nem veszélyezteti a tó állapotát. Azt remélik, hogy a hidegebb időjárás beköszöntével a klorofilltartalom magától csökken majd, de arra is számítani lehet, hogy a leeresztés során is esik az értéke, hiszen a víz több kilométeren keresztül áramlik a tóig.

Vasárnaptól tehát öt napon át engednek másodpercenként 350 liter vizet a tóba a tározóból. Eközben 3 mérőhelyen naponta vesznek vízmintát, amiket a KDTVIZIG laboratóriumában elemeznek. Az OVF szerint, amennyiben kedvezőek az eredmények, nem kell megvárni, hogy a klorofillszint a határérték alá süllyedjen, és hamarabb meg lehet kezdeni a tó vízpótlását.

Júniusban mi is készítettünk videót a Velencei-tónál tapasztalt tömeges halpusztulásról, nyár közepére pedig szinte teljesen kiszáradt a madárrezervátuma. Nem sokkal később az is kiderült, hogy már meg lehetett volna oldani a vízszintproblémát, de a kormány akkor sokallotta a vízpótlás árát. Mindez azonban cseppet sem zavarja a beruházókat, Sukorónál Tiborcz István volt üzlettársa épít 43 milliárdos kajak-kenu akadémiát.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt