Német választások: kormány karácsonyig, a jelzőlámpa-koalíció valószínűbb, mint a Jamaica

külföld
2021 szeptember 26., 20:29
Olaf Scholz jelenlegi pénzügyminiszter, a szociáldemokrata párt kancellárjelöltje a választás estéjén boldogan integet. Ebben a pillanatban ő tűnik Merkel legvalószínűbb utódjának.
photo_camera Olaf Scholz jelenlegi pénzügyminiszter, a szociáldemokrata párt kancellárjelöltje a választás estéjén boldogan integet. Ebben a pillanatban ő tűnik Merkel legvalószínűbb utódjának. Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

Néhány órán belül megtudhjatjuk, ki nyerte a német parlamenti választásokat, de ebben a pillanatban még csak az a biztos, hogy nagyon szoros lesz a végeredmény. minden exit poll adat szerint nagyon szoros lesz a verseny a szocdemek (SPD) és a konzervatív CDU/CSU pártszövetség között. A legtöbb kutatás a balközép SPD vékony, egy-másfél százalékos előnyét mutatja. Az egyre frissebb exit pollokban a szocdemek előnye mindig nő néhány tizedszázalékkal. A legutolsó, az ARD által közölt kutatás szerint az SPD 25,9, a CDU/CSU 24,3 százalékot szerzett, a Zöldek 14,5 százalékon, a liberálisok 11,5 százalékon, a szélsőjobb AfD 10,5 százalékon állt, a szélsőbaloldali Linke pedig kereken 5 százalékon, ami azt jelenti, hogy a bejutási küszöbön küzd.

Az biztosnak látszik, hogy a balközép, a Zöldek és a liberálisok (FDP) jelentősen erősödtek 2017 óta, míg a szélsőjobb (AfD) és a szélsőbal (Linke) gyengült, az utóbbi számára az eredmény katasztrofális. A CDU/CSU is támogatottsága is jelentősen csökkent, akár tíz százalékpontnyi mértékben.

Esti nyilatkozataiban mindkét nagy párt vezetője arról beszélt, hogy kormányt akar alakítani, ugyanakkor mindketten kizárták a nagykoalícó lehetőségét. A koalíciós tárgyalások valószínűleg még hetekig tartanak majd, a pártvezetők karácsonyig szeretnék fölállítani az új kormányt. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD), és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége is a Zöldekkel és a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) akar koalícióra lépni. Ebben a pillanatban a „jelzőlámpa-koalíció” (piros-sárga-zöld: SDP-FDP-Zöldek) valószínűbb a „Jamaica-koalícióhoz” (fekete-sárga-zöld: CDU/CSU-FDP-Zöldek) képest. (via Politico, DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.