Rettentően szorosan alakul a német választás, fej-fej mellett az SPD és a CDU/CSU

külföld
2021 szeptember 26., 17:09
comments 1
Annalena Baerbock (Zöldek), Olaf Scholz (SPD), Armin Laschet (CDU/CSU)
photo_camera Annalena Baerbock (Zöldek), Olaf Scholz (SPD), Armin Laschet (CDU/CSU) Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

Ahogy arra számítani lehetett, nagyon szorosan alakulnak a szövetségi parlamenti választások Németországban: az ARD közszolgálati csatorna exit poll-felmérései szerint a szociáldemokraták (SPD) és a kereszténydemokraták (CDU/CSU) egyaránt 25 százalék körüli eredményre számíthatnak majd a végelszámolásnál.

A másik közszolgálati adó, a ZDF felmérése is nagyon hasonló eredményre jutott: az SPD az ő becslésük szerint 26, a CDU és a CSU szövetsége pedig 24 százalékot szerezhet majd. Ami biztosnak látszik, hogy a Zöldek végeznek majd a harmadik helyen 14-15 százalék körüli eredménnyel, a szélsőjobboldali AFD-t és a liberális FDP-t pedig egyaránt 10-11 százalékra várják. A Baloldal (Die Linke) az első előrejelzések szerint 5 százalékon, azaz a bejutási küszöb szélén áll.

Az előrejelzések alapján még órákba telhet, mire egyértelmű kép alakul ki arról, hogy kinek van a legnagyobb esélye arra, hogy Angela Merkel után kancellár legyen - a szociáldemokrata Olaf Scholznak vagy a kereszténydemokrata Armin Laschetnek.

Az új koalíció megalakítása hónapokig eltarthat, mert egyik nagy párt sem kap majd egyértelmű felhatalmazást a kormányalakításra, és a két nagypárt - nyolc év együttműködés után - az újabb nagykoalíciót egyaránt elutasítja.

A szocdemek azzal érvelhetnek majd, hogy a választók kiszavazták a konzervatívokat, akik 2017-ben még 33 százalékon végeztek, de a döntő kérdés mégis az lesz, melyik oldal köt majd könnyebben kompromisszumokat, és tud koalícióra lépni valamely középpárttal. (Sok más európai országgal ellentétben a pártoknak nincs szükségük az államfő mandátumára a kormányalakításhoz.)

Az FDP szívesebben csatlakozna egy konzervatív vezetésű koalícióhoz, a Zöldek viszont inkább egy szociáldemokrata szövetséget részesítenék előnyben. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.