Romániában tombol a negyedik hullám, már több mint tízezren vannak kórházban

járvány
2021 szeptember 26., 12:29
comments 2
Oltóközpont Bukarestben
photo_camera Oltóközpont Bukarestben Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Vasárnap friss adatokat tett közzé a román operatív törzs, és ezek szerint már több mint 10 ezer embert ápolnak kórházban covid-fertőzés illetve annak valamilyen szövődménye miatt. Közülük 1220-an intenzív terápiás ellátást kapnak. További 50 ezer ember otthon, 9 ezer állampolgár pedig valamilyen egyéb egészségügyi intézményben gyógyul elkülönítve - írja az MTI.

Napok óta stabilan 7000 feletti az esetszám Romániában, igaz vasárnapra némileg enyhült a növekedés, és 6300 új fertőzöttet regisztráltak, bár ez feltehetően amiatt van így, mert hétvégén kevesebb tesztet végeznek az országban.

Az elmúlt héten közel 50 ezer új esetet jelentettek, ami 63 százalékos növekedés az előző héthez képest.

Az elmúlt 24 órában 111-en haltak meg; ez több mint 20 százalékkal magasabb az elmúlt két hét napi átlagánál.

A rossz járványadatok nagyban összefüggenek azzal, hogy Romániában alacsony a társadalom átoltottsági szintje. A kórházban kezelt betegek legalább 90 százaléka nincs beoltva.

Romániában a felnőttek mindössze 33,6 százaléka van beoltva legalább egy adag vakcinával. Magyarországon ez a szám 68,4 százalék, az EU átlaga 78,3 százalék.

Pozitívum viszont, hogy a romló járványadatok miatt némileg nőtt az oltási hajlandóság: a korábbi tízezres átlaghoz képest pénteken már több mint 20 ezer ember, szombaton pedig további 17 ezer oltatta be magát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.