A tálibok megtiltották az egyik afgán tartományban a borotválkozást

afganisztán
2021 szeptember 27., 06:03
comments 4

Afganisztán Helmland tartományában a tálibok megtiltották a borbélyoknak, hogy megborotválják vagy levágják a hozzájuk érkező férfiak szakállát, mondván, hogy az sértené az iszlám törvényeket. Néhány kabuli borbély azt mondta, ők is hasonló utasítást kaptak. A tálib vallási rendőrség közölte, hogy aki megszegi a szabályokat, azt megbüntetik.

photo_camera Egy borbély szakállat borotvál az afganisztáni Khost tartományban szeptember 23-án Fotó: SARDAR SHAFAQ/Anadolu Agency via AFP

A Helmlandban élő borbélyok és fodrászok szerint „senkinek sincs joga panaszkodni”, azt mondták, „a tálib harcosok folyamatosan figyelmeztetnek, hogy ne nyírjunk szakállat”.

Az egyik fodrász azt mondta, kapott egy telefonhívást, amiben egy magát kormánytisztviselőnek mondó valaki arra utasította őt, hogy „ne kövesse az amerikai stílusokat”, és ne borotválja vagy vágja le senki szakállát.

A tálibok első, 1996 és 2001 közötti uralma alatt a keményvonalas iszlamisták ugyanígy betiltották feltűnő frizurákat, és ragaszkodtak hozzá, hogy a férfiak szakállat növesszenek. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.