Az Egészségügyi Világszervezet szerint megbocsáthatatlan, hogy a munkatársaik nőket zaklattak Kongóban

külföld
2021 szeptember 28., 17:56

Tedros Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazgatója megbocsáthatatlannak nevezte a WHO munkatársai által a Kongói Demokratikus Köztársaságban elkövetett szexuális bűncselekményeket. A bűncselekményekre egy 35 oldalas jelentés derített fényt, ami szerint 2018 és 2020 között 83 nemzeti és nemzetközi segélymunkás követhetett el ilyen bűncselekményeket, és köztük volt a WHO 21 alkalmazottja is.

A világszervezet szakemberei az ebola elleni küzdelemben segítettek a helyi hatóságoknak.

A jelentés azután készült, hogy több mint 50 helyi nő jelezte, hogy szexuálisan bántalmazták, többeket közülük meg is erőszakoltak. A dokumentum szerint az áldozatok között fiatalkorú lányok is vannak, sokukat leitatták, vagy kórházakban ejtették csapdába őket.

A WHO főigazgatója a jelentés nyilvánosságra kerülése után egy konferencián bocsánatot kért az áldozatoktól és hozzátartozóiktól, és bejelentette, hogy az érintettek közül még a szervezet állományában lévő 4 személynek is megszüntetik a munkaviszonyát. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.