Dán kamaszok vették fel John Lennon most előkerült, ismeretlen dalát

szeptember 28., kedd 4:29
2

Karsten Hoajen 16 éves gimnazista volt 1970-ben, "hippik voltunk" - jellemezte akkori önmagát. Annak az évnek a karácsonyán kiderült, hogy John Lennon és Yoko Ono egy észak-dán kisvárosban tartózkodnak, hogy meglátogassák Ono kislányát, aki az apjával és annak feleségével arrafelé élt akkoriban. Mindez a Beatles feloszlása előtt történt néhány hónappal.

Hoajen és barátja, Jesper Jungersen mint gimnáziumuk iskolaújságának riporterei bejelentkeztek egy sajtótájékoztatóra, amit Lennonék tartottak egy dán szállodában, egy Thy nevű városkában, északon, az Isten háta mögött. A fiúk megszervezték, hogy valaki elvigye őket kocsival, de olyan hóviharba keveredtek, hogy elkéstek. Pont vége volt a sajtótájékoztatónak, mire megjöttek.

Lennonék azonban hajlandóak voltak maradni a kedvükért, válaszolgattak a kérdéseikre, lehetett őket fotózni, és Lennon eljátszott két számot is, gitárral kísérve magát. Az egyik a Give Peace a Chance című, azóta közismertté vált nóta volt, a másik viszont egy olyan dal, amit azóta se hallott senki, és valószínűleg soha máskor nem rögzítették. Radio Peace a címe, egy akkoriban tervezett, de végül soha el nem induló rádióállomásnak írta Lennon, és szintén a vietnami háború befejezését szorgalmazta benne.

A két dán kamasz 33 percnyi felvételt rögzített egy kazettán, főleg beszélgetést, illetve az említett két számot. Ezt bocsátják most, 51 év elteltével árverésre, továbbá az akkori iskolaújság egy példányát, benne a riporttal és 23 fotóval.

Hoajen és Jesper tudták, hogy nagyon értékes anyaguk van, régóta egy bank széfjében tartották, és most döntöttek úgy, hogy eladják. Egy koppenhágai aukciós házat bíztak meg a szervezéssel. Az árverést kedden tartják.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt