Egyre több a boszorkányper az egyik kongói tartományban

külföld
2021 szeptember 28., 20:15
comments 6

Egyre több nőt ölnek meg boszorkányvádak miatt a Kongói Demokratikus Köztársaság Dél-Kivu nevű, keleti tartományában. Jogvédők és állami hivatalnokok szerint csak szeptemberben legalább 8 nőt boszorkányperek után lincseltek meg vagy égettek el máglyán.

Az egyik helyi jogvédő szervezet júniustól szeptemberig összesen 324 olyan esetet jegyzett fel, amiben boszorkánysággal vádoltak meg nőket.

Szakértők szerint a problémát az okozza, hogy a tartomány fegyveres csoportok által ellenőrzött területek metszéspontján fekszik, az állam pedig nem igazán képes megfelelően fenntartani a rendet a környéken. Ezért a helyiek gyakran magukat varázslónak kiadó emberek vagy az úgynevezett bajakazik áldozatául esnek. A bajakazik azt állítják magukról, hogy képesek kiszúrni a boszorkányokat.

A kongói hatóságok korábban hatékonyan tudtak fellépni a boszorkányvádakat hangoztatókkal szemben, többségüket börtönre ítélték, ezzel visszaesett a boszorkányperek száma is. Emellett az oktatás is enyhíti a problémát, az iskolák azonban csak akkor működnek megfelelően, amikor az állami hatóságok fenntartják a rendet. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.