Először szélsőségessé nyilvánították Navalnij korrupcióellenes alapítványát, majd szélsőséges szervezet létrehozásával vádolták meg

szeptember 28., kedd 14:54
6

Szélsőséges közösség létrehozása és irányítása címén indított eljárást Alekszej Navalnij és két támogatója ellen az orosz Nyomozó Bizottság (SZK). Mások ellen szélsőséges csoportban való részvételük miatt indult eljárás. A Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványt júliusban minősítették szélsőségesnek.

Alekszej Navalnijt azzal vádolja a Nyomozó Bizottság, hogy a korrupcióellenes szervezete megalapításával szélsőséges közösséget hozott létre és irányított, valamint arra bátorította a polgárokat, hogy a hatóságokkal nem egyeztetett gyűléseken vegyenek részt.

Leonyid Volkovot, a regionális Navalnij-törzsek hálózatának volt koordinátorát a szélsőséges közösség vezetése és a nem engedélyezett megmozdulásokra való mozgósítás mellett azzal is megvádolták, hogy online videóban buzdított Navalnij csapatának kriptodevizával való támogatására. Ivan Zsdanovot, a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány volt igazgatóját hasonlókkal vádolják.

Alekszej Navalnij bizonyítékot tanulmányoz vádlotti üvegkalickájából a moszkvai bíróságon. Fotó: -/AFP

A szélsőséges közösségben való részvétellel Ljubov Szobolt, az alapítvány volt jogászát, Georgij Alburovot, az alapítvány volt oknyomozóját, Ruszlan Saveggyinovot, az alapítvány munkatársát, Vjacseszlav Gimagyi ügyvédet, Pavel Zelenszkijt, a Navalnij-törzsek volt tagját és Rusztem Muljukov ufai aktivistát vádolták meg. Utóbbi a hatóság szerint 2017. június 12-én Ufában az alkotmányos rend alapjainak erőszakos, forradalom útján való megváltoztatására szólított fel.

A nyomozók szerint Navalnij legkésőbb 2014-ben megalapította a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány nevű „szélsőséges közösséget”, amit Volkovval és Zsdanovval együtt vezetett. A közösség működésének biztosítására a vádlottak nyolc nonprofit alapítványt és kereskedelmi szervezetet hoztak létre. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt