Göd polgármestere attól tart, hogy Mészáros Lőrinc cége lerontaná a város ivóvizét

POLITIKA
2021 szeptember 28., 16:10
comments 3

A Mészáros és Mészáros Kft. tavaly nyert közbeszerzésen egy 9,63 milliárdos megbízást a „Gödi ipari-innovációs fejlesztési terület víziközmű hálózatok infrastruktúrafejlesztése”, ami gyakorlatilag állami pénzből ágyaz meg a Samsung terjeszkedésének.

photo_camera A Samsung gödi gyára Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Göd momentumos polgármestere, Balogh Csaba egy helyi blogban írt arról, hogy szeptember elején a Mészáros és Mészáros Kft. bemutatta az előzetes terveit, ami alapján a Samsungtól az ipari szennyvizet Neveleken keresztül Vácra fogják vezetni, és a meglévő szennyvíztisztító mellé egy új telepet létesítenek, hogy ezen keresztül juttassák majd a Dunába.

De emellett a 80-as években elszennyezett, lezárt kutakat felújítják, és egy új felszíni vízkivételi mű termelésével együtt tisztítják, majd innen vezetik azt a Samsungba ipari vízként. Ugyanakkor a polgármester szerint ennek a kapacitását úgy tervezik, hogy az ipari vízen felül maradó mennyiséget tovább tisztítják, majd belekeverik abba az ivóvízbe, ami jelenleg a szentendrei fővárosi vízbázisból érkezik Gödre. Balogh Csaba úgy látja, hogy erre azért lehet szükség, mert a Samsung ivóvízellátását is a gödi hálózaton keresztül kívánják megoldani, és másképp nem tudják a szükséges kapacitást és az egészségügyi határértékeket is garantálni.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy kiváló minőségű mostani ivóvizünket összekeverik a fogyasztásra alkalmatlannal, egy rosszabb, de még a hatósági előírásoknak éppen megfelelő vízzel, kiszolgálva a lakosságot és a gyárat egyaránt

- írta Balogh. Ugyanakkor Görbedi László ügyvezető azt mondta neki, hogy a terveket még átdolgozhatják.

Az ellenzéki vezetésű önkormányzattól a kormány a tavaly tavaszi veszélyhelyzet idején egy rendelettel, egyeztetés nélkül elvette a Samsung gyár területét (a város 20 százalékát), különleges gazdasági övezetnek minősítette, és a fideszes vezetésű megyei önkormányzatnak adta, ami azt jelenti, hogy azóta ez a testület oszthatja el az onnan származó adóbevételeket is. És ettől kezdve a környezetvédelmi szabályokat is a Pest Megyei Kormányhivatal állapítja meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.