Lengyelország több régiójában is eltörölték a melegellenes határozatokat

2021 szeptember 28., kedd 9:55
9

Hétfőn három lengyel régió is megszavazta, hogy hatályon kívül helyezik az „LMBTQ-ideológiától” mentesnek nyilvánított határozatokat, miután az Európai Bizottság a finanszírozás megvonásával fenyegetőzött – írja a BBC.

Fotó: PIOTR LAPINSKI/NurPhoto via AFP

A melegellenes határozatokat először 2019-ben fogadták el, amikor az országban többen úgy gondolták, hogy a melegek jogaiért folytatott kampányok valójában támadások a „hagyományos”, katolikus értékek ellen. Abban az évben az ország közel száz régiója döntött úgy, hogy hasonló, melegellenes határozatokat hoznak, miközben az EU jelezte, hogy a határozatok diszkriminatívak és szembemennek az uniós értékekkel.

Az Európai Bizottság jelezte, hogy amennyiben érvényben maradnak a határozatok, a helyi önkormányzatoktól akár 126 millió eurónyi támogatást is megvonhatnak. Ennek hatására Podkarpackie, Lubelskie és Malopolskie hétfőn visszavonta a határozatokat, követve Swietokrzyskie példáját, ahol ezt már a múlt héten megtették. A lengyel igazságügyi miniszter szerint az Európai Bizottság által gyakorolt pénzügyi nyomás felér egy „zsarolással”.

Lengyelországban nem ismerik el jogilag az azonos neműek kapcsolatát, az országban megtiltották azt is, hogy azonos nemű párok örökbe fogadhassanak. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt