Az amerikai hadsereg vezetői azt javasolták Bidennek, hogy pár ezer katonát mindenképpen hagyjanak Afganisztánban

külföld
2021 szeptember 29., 05:40
comments 2

Az afganisztáni műveletekért felelős amerikai tábornok és Joe Biden legfontosabb katonai tanácsadója sem javasolta az amerikai elnöknek, hogy az összes amerikai katonát vonja ki Afganisztánból - erről beszélt kongresszusi meghallgatásán két amerikai tábornok. Frank McKenzie tábornok és Mark Milley tábornok beszámolója kicsit ellentmond Biden korábbi nyilatkozatainak, aki azt mondta, nem emlékszik, hogy bárki is azt javasolta volna, hogy hagyjanak hátra pár ezer amerikai katonát.

A két katonai vezető arról számolt be a szenátoroknak, hogy miért sikerült úgy az amerikai hadsereg kivonulása Afganisztánból, ahogy, vagyis hogyan lehet, hogy 20 év megszállás után pillanatok alatt összeomlott a dollármilliárdokból felépített afgán állam és hadsereg. A szenátoroknak a közel-keleti és közép-ázsiai térségben zajló amerikai műveletekért, így Afganisztánért is felelős Középső parancsnokság (Central Command) vezetője, McKenzie tábornok azt mondta,

azt javasolta az elnöknek, hogy a csapatok kivonása után is hagyjanak 2500 amerikai katonát az országban. Az elnök legfőbb katonai tanácsadója, Mark Milley vezérkari főnök pedig a republikánus szenátorok kérdésére elmondta, ő egyetértett ezzel a javaslattal. Erre lecsaptak az ellenzékben lévő republikánusok, emlékeztetve, hogy Biden még augusztusban azt nyilatkozta, nem kapott ilyen tanácsot a hadsereg vezetőitől. Azt viszont egyetlen tábornokkal sem sikerült kimondatniuk, hogy az elnök hazudott volna a sajtónak. Azt is elmondták, hogy őket is meglepte, milyen gyorsan omlott össze az afgán vezetés és hadsereg, és milyen könnyen kerültek újra hatalomba a tálibok.

photo_camera Az amerikai csapatok afgán kivonásáért is felelős McKenzie tábornok a szenátusi meghallgatáson. Fotó: SARAHBETH MANEY/AFP

Biden szóvivője, Jen Psaki a meghallgatás után azt nyilatkozta, hogy az elnök nagyra értékeli az őszinte javaslatokat, de ez nem azt jelenti, hogy meg is fogadja őket, ha pedig a tábornokok tanácsára maradt volna egy kisebb különítmény Afganisztánban, akkor az Egyesült Államok most még mindig vagy újra háborúban állna a tálibokkal. Joe Biden pedig pont azért tartotta fontosnak kivonni az amerikai csapatokat, hogy végre véget érjen ez a pár évesre tervezett, de húsz évig húzódó háború. Hogy miért alakult így a háború és a kivonulás, és miért omlott össze ilyen gyorsan Afganisztán, arról Király Andris kollégámmal részletesen beszélgettünk ebben a podcastban. Mindkét tábornok arról beszélt a szenátoroknak, hogy a talibán továbbra is egy terrorszervezetnek számít, amely még mindig kapcsolatban áll az Al-Kaidával. Milley tábornok szerint az amerikai kivonulás után nagyon is lehetséges, hogy a következő években újra megerősödik az Al-Kaida vagy az Iszlám Állam (amelynek afganisztáni fiókszervezetével amúgy a tálibok is háborúznak), hogy aztán újabb támadásokat tervezzen az Egyesült Államok ellen. Mint mondta, ez sokkal nehezebb lesz a jövőben, mint volt azelőtt, hogy az amerikai hadsereg bevonult Afganisztánban húsz évvel ezelőtt, de ettől még nem lehetetlen. Az amerikai hadsereg pedig továbbra is készen áll arra, hogy szembeszálljon az ilyen fenyegetésekkel. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.