Elérte az óceánt a láva a Kanári-szigeteken, mérgező gázfelhők kialakulásától tartanak

szeptember 29., szerda 12:29

Vulkanológusok közlése szerint a Kanári-szigetekhez tartozó La Palmán kitört vulkánból ömlő láva elérte az óceánt, és most attól félnek, emiatt mérgező gázfelhők alakulhatnak ki - írja a Guardian.

A helyi kormány már elkerített egy két tengeri mérföldes zónát, ahova a láva érkezését várták, és a lakosságtól azt kérték, maradjanak otthon. „A láva elérte az óceánt a Playa Nuevánál” - közölte kedd éjjel Twitteren a Kanári-szigetek vulkanikus intézete, az Involcan.

Érkezik a láva az óceánhoz. Fotó: SUNSETS SWEDEN/AFP

A La Cumbre Vieja vulkán La Palma szigetén tört ki szeptember 19-én, a lávafolyamok azóta haladnak az óceán felé. A partközeli Tazacorte település lakosait hétfőn arra kérték, hogy maradjanak otthon, hogy elkerüljék a mérgező gázfelhőket, melyek a láva és a víz összeérésekor jöhetnek létre.

„A savgáz belégzése károsíthatja a légzőrendszert, a gázfelhőben jelenlévő folyadékok pedig árthatnak a bőrnek és a szemnek, különösen az olyanoknál, akik légzőszervi megbetegedéssel élnek” - figyelmeztetett az Involcan.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt