A belarusz KGB lelőtte egy amerikai cég alkalmazottját

külföld
2021 szeptember 30., 08:22
comments 2

Az EPAM Systems nevű amerikai vállalat megerősítette csütörtökön, hogy az alkalmazottja volt az a férfi, akit két nappal korábban egy minszki razziában agyonlőttek a fehérorosz állambiztonsági szolgálat (KGB) emberei.

Az amerikai székhelyű szoftverfejlesztő cég arról tájékoztatott a Reuters hírügynökségnek küldött közleményében, hogy a KGB emberei lelőtték a cég 31 éves alkalmazottját, a feleségét pedig őrizetbe vették. A vállalat azonban nem fedte fel az illető kilétét, és nem erősítette meg azokat a feltételezéseket sem, hogy az áldozat amerikai állampolgár volt.

"Miközben nem nevezte meg semmilyen hivatalos forrás, meg tudjuk erősíteni azokat a sajtóhíreket, hogy EPAM-alkalmazott volt. (...) A vállalatnak nincsenek információi arról, hogy rendelkezett más állampolgársággal vagy tartózkodási státusszal Fehéroroszországon kívül" - közölte az EPAM Systems.

A 31 éves férfit kedd este lőtték le razzia közben a KGB emberei. A jelentősebb bűncselekmények ügyében vizsgálódó Fehéroroszországi Nyomozó Bizottság közölte, hogy a razziában "terrorcselekményekben részt vevő személyek után kutattak", és a biztonsági erőknek ellenálló, "rendkívül veszélyes bűnöző" lőtt először, de a biztonságiak a tüzet viszonozva ártalmatlanították őt. Az incidensben meghalt a KGB egyik embere is. Az incidensről a fehérorosz televízió sugárzott videofelvételt. A BelTA fehérorosz állami hírügynökség egy parlamenti képviselőre hivatkozva azt jelentette, hogy a férfi kapcsolatban állt az ellenzéki mozgalommal.

Svjatlana Cinahouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető tanácsadója, Franak Viacorka közölte, hogy a lelőtt férfit Andrej Zeltcernek hívták, és valóban az ellenzéket támogatta.

A fehérorosz hatóságok szerdán blokkolták a hozzáférést az incidensről tudósító Komszomolszkaja Pravda hírportálhoz, amely a hasonló nevű orosz portál fehérorosz változata. A hatóságok nem adtak erre semmilyen magyarázatot. A naponta átlagban húszezer ember által olvasott hírportál cikkében megjelent egy négymondatos hozzászólás az illető egykori osztálytársától, aki kedvező színben tüntette fel Zeltcert, azt mondta róla, hogy mindig kiállt az igazság mellett.

Az Aljakszandr Lukasenka elnökhöz hű erők kíméletlenül lépnek fel a tavaly augusztusi, elcsalt elnökválasztást követő tiltakozó mozgalom résztvevőivel szemben. Többek között razziákat tartanak olyan háztömbökben, ahol feltételezik, hogy ellenzéki aktivisták bujkálnak. A hatóságok több mint 35 ezer embert vettek őrizetbe, több ezret súlyosan bántalmaztak. Az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka elutasította az ellenzék felszólítását, hogy mondjon le, és tartsanak új választásokat, a tiltakozókat pedig erőszakos lázadást szító bűnözőknek nevezte. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.