Egy túl átlátszó ruhájú szobor miatt többen felháborodtak Olaszországban

MŰVÉSZET
2021 szeptember 30., 06:07

A hétvégén fedték fel az olaszországi Salerno tartományban található Sapriban Emanuele Stifano bronzszobrát, ami sokakban azonnal felháborodást váltott ki, miután a szobor egy átlátszó ruhát viselő nőt ábrázol.

A szobrot Luigi Mercantini 1857-ben írt La spigolatrice di Sapri című verse ihlette, de a vers mondanivalója most senkit nem érdekelt. A Sky szerint számos nőjogi aktivista követelte a szobor eltávolítását, de Laura Boldrini, a balközép Demokrata Párt képviselője is úgy gondolja, hogy a szobor „sérti a nőket és a történelmet, amit ünnepelnie kéne”. Twitteren azt írta: „Hogyan tudják még az intézmények is elfogadni a nők szexualizált testként való ábrázolását?”.

link Forrás

A szobrot készítő Stifano Facebookon azt írta, ha rajta múlt volna, a szobor „teljesen meztelen lett volna”. (Vice/Sky)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.