Internetes sértegetésért 8 hónap börtönt kapott a West Bromwich rasszista szurkolója

anglia
2021 szeptember 30., 12:35

8 hónapra börtönbe kell vonulnia az angol labdarúgó-bajnokság másodosztályában szereplő West Bromwich Albion egyik szurkolójának, mert az interneten rasszista módon megsértette a klub középpályását, Romaine Sawyerst – döntött egy birminghami bíróság.

Miután a csapat 5-0-ra kikapott a Manchester Citytől, Simon Silwood egy Facebook-csoportban gyalázta az Angliában született focistát, aki a St. Kitts és Nevis-i válogatott tagja, és most a Stoke City-ben játszik.

Romaine Sawyers, a West Bromwich Albion focistája a Middlesbrough elleni 2019. október 19-i meccsen.
photo_camera Romaine Sawyers, a West Bromwich Albion focistája a Middlesbrough elleni 2019. október 19-i meccsen. Fotó: MI News/NurPhoto via AFP

Az 50 éves acélmunkás azzal próbált védekezni, hogy azt akarta írni, hogy Sawyersnek az Aranylabda helyett a „buffoon d'Or”-t kellene megnyernie, de véletlenül azt írta, hogy „bafoon”, amit az automata javítás „baboon”-ra, vagyis páviánra írt át.

A nyakatekert érvelést a bíróság nem fogadta el. A börtönbüntetés mellett az elítélt köteles 500 fontot (kb. 210 ezer forintot) fizetni Sawyersnek, és a perköltségek is őt terhelik.

A West Bromwich emellett örökre kitiltotta a rasszista szurkolót a stadionjából.

Stuart Ward, aki kifejezetten futballal kapcsolatos gyűlölet-bűncselekményekben nyomoz, az ítélethirdetés után azt mondta: „Sajnos az elmúlt 12 hónapban nőtt az online gyűlölet-bűncselekmények száma, és habozás nélkül fellépünk a felelősök ellen, ahogy azt ez az eset is mutatja.” (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.