Itt lehet élőben nézni, ahogy a La Palma szigetén kitört vulkánból ömlő láva belefolyik az óceánba

katasztrófa
2021 szeptember 30., 14:31

A Kanári-szigetekhez tartozó La Palma sziget területe kb. 10 hektárral növekedett a tíz napja működő Cumbre Vieja vulkánból kiömlő láva miatt. A Reuters élőben közvetíti a láva ömlését:

link Forrás

A sziget déli részén fekvő hegyvonulat tűzhányója szeptember 19-én 50 év után először lépett működésbe. Kedd éjjel az izzó lávafolyam már elérte az Atlanti-óceánt, és mintegy 100 méterről a vízbe ömlött egy meredek sziklafalról.

Amint kölcsönhatásba lépett a kb. 20 Celsius-fokos óceánnal, az ezer fokos láva megkövesedett, és egy 500 méter széles kis félszigetet formált.

A láva és a sós tengervíz találkozásakor felszabaduló mérgező gázokat az erős északkeleti szél gyorsan a tenger felé sodorta, így a térség lakóira nem jelentenek veszélyt, de a négy közeli kerületre, annak kb. 300 lakosára kiterjesztett kijárási tilalom elővigyázatosságból érvényben marad.

Vulkanológusok szerint az, hogy a láva elérte az óceánt, némiképp enyhítette a szigeten kialakult helyzetet, csökkentette ugyanis annak kockázatát, hogy a forró láva a szigeten terjed szét.

A vulkánkitörés miatt eddig kb. 800 épület semmisült vagy sérült meg. Több légitársaság közben újraindította La Palmára tartó és onnan induló járatait. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.