Itt lehet élőben nézni, ahogy a La Palma szigetén kitört vulkánból ömlő láva belefolyik az óceánba

szeptember 30., csütörtök 14:31

A Kanári-szigetekhez tartozó La Palma sziget területe kb. 10 hektárral növekedett a tíz napja működő Cumbre Vieja vulkánból kiömlő láva miatt. A Reuters élőben közvetíti a láva ömlését:

A sziget déli részén fekvő hegyvonulat tűzhányója szeptember 19-én 50 év után először lépett működésbe. Kedd éjjel az izzó lávafolyam már elérte az Atlanti-óceánt, és mintegy 100 méterről a vízbe ömlött egy meredek sziklafalról.

Amint kölcsönhatásba lépett a kb. 20 Celsius-fokos óceánnal, az ezer fokos láva megkövesedett, és egy 500 méter széles kis félszigetet formált.

A láva és a sós tengervíz találkozásakor felszabaduló mérgező gázokat az erős északkeleti szél gyorsan a tenger felé sodorta, így a térség lakóira nem jelentenek veszélyt, de a négy közeli kerületre, annak kb. 300 lakosára kiterjesztett kijárási tilalom elővigyázatosságból érvényben marad.

Vulkanológusok szerint az, hogy a láva elérte az óceánt, némiképp enyhítette a szigeten kialakult helyzetet, csökkentette ugyanis annak kockázatát, hogy a forró láva a szigeten terjed szét.

A vulkánkitörés miatt eddig kb. 800 épület semmisült vagy sérült meg. Több légitársaság közben újraindította La Palmára tartó és onnan induló járatait. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt