Kiderült, hogy rendszerszintű csalással manipulálták a riói olimpia bokszmeccseit

sport
2021 szeptember 30., 13:46
comments 1

Egy független vizsgálat megállapította, hogy a 2016-os riói olimpián tisztviselők egy olyan rendszert működtettek, amely manipulálta a bokszmeccsek kimenetelét - írja a BBC. A Nemzetközi Bokszszövetség (AIBA) által megbízott vizsgálat vezetője, Richard McLaren elmondta, hogy ennek a csalásnak „évekkel korábban” ágyaztak meg. A vizsgálat összesen 11 mérkőzést talált gyanúsnak, de azt mondták, mások is lehetnek. Azt egyelőre nem közölték, hogy pontosan hogyan manipulálták az eredményeket.

Ezek közé tartozott a brit Joe Joyce és az ír Michael Conlan veresége is. Az AIBA közölte, hogy aggodalommal vette tudomásul a vizsgálat jelentéseit, mely arról is beszámolt, hogy a 2016-os játékok selejtezői voltak a „gyakorlóterep”, ahol a manipulációs módszereket finomhangolták.

A francia Tony Yoka és a brit Joe Joyce a riói olimpia férfi ökölvívás 91 kilogramm feletti súlycsoportja döntőjében. Ez volt az egyik nagyon gyanús meccs.
photo_camera A francia Tony Yoka és a brit Joe Joyce a riói olimpia férfi ökölvívás 91 kilogramm feletti súlycsoportja döntőjében. Ez volt az egyik nagyon gyanús meccs. Fotó: VALDRIN XHEMAJ/MTI/MTVA

A vizsgálat szerint végül két összecsapás miatt „omlott össze nyilvánosan a rendszer”. Az egyik a harmatsúlyú negyeddöntő volt Conlan és az orosz Vlagyimir Nikitin között. Conlan volt az akkori világ- és Európa-bajnok, és veresége nyilvános felháborodást váltott ki, miután eleinte úgy tűnt, hogy könnyedén megnyeri a meccset. A másik az aranyérmes nehézsúlyú mérkőzés volt az orosz Jevgenyij Tiscsenko és a kazah Vaszilij Levit között.

A vizsgálat eredményei megkérdőjelezik a Joyce és a francia Tony Yoka közötti férfi szupernehézsúly döntőjét is, melyben Joyce ezüstöt nyert.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.