Koszovó és Szerbia kész feloldani a feszültséget, ami a rendszámtáblák miatt alakult ki a közös határon

külföld
2021 szeptember 30., 15:50

Pristina és Belgrád főtárgyalója megegyezésre jutott arról, hogy a Koszovó északi részén a rendszámtáblák leszerelése miatt kialakult feszültséget milyen módon oldják fel. Ezenkívül megállapodtak arról is, hogy egy olyan fenntartható megoldást alakítanak ki, amely lehetővé teszi a szabad mozgást - közölte az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) csütörtökön.

Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök ugyanakkor nem kecsegtetett komoly áttöréssel a két ország közötti területi vita rendezésében, mely egyébként Szerbia uniós csatlakozásának is az egyik fő akadálya. Egy sajtótájékoztatón azt mondta: „Úgy gondolom, hogy a megállapodás fair a polgárok számára. Szeretném, ha tartósabb megoldásokat találnánk. Ez viszont nem foglalja magában Koszovó elismerését.

Szerbia és Koszovó között azért alakult ki konfliktus, mert a koszovói hatóságok szeptember 20. óta leszedetik a szerb rendszámtáblákat az országba belépő autókról, helyettük az autósoknak öt euróért (kb. 1760 forintért) két hónapra érvényes, ideiglenes táblát kell kiváltaniuk a határon. Válaszul az észak-koszovói szerbek akadályozták az átkelést a koszovói-szerb határon.

A koszovói rendőrség különleges egysége a jarinjei határátkelő közelében.
photo_camera A koszovói rendőrség különleges egysége a jarinjei határátkelő közelében. Fotó: ARMEND NIMANI/AFP

Az uniós közlemény szerint a szerb-koszovói párbeszédért felelős uniós különmegbízott, Miroslav Lajcák vezetésével zajlott megbeszélésen a felek megállapodtak abban, hogy az érintett határátkelőhelyeken jelenleg kirendelt különleges rendőri egységeket kölcsönösen visszahívják. Október 2-án reggel 8 órakor elkezdik felszámolni az útlezárásokat, és legkésőbb 16 óráig befejezik azt. A KFOR békefenntartó misszió ezzel egyidejűleg ellenőrzése alá veszi a határátkelőket, és körülbelül két hétig a helyszínen marad, hogy fenntartsák a biztonságos környezetet és biztosítsák a mozgás szabadságát.

A felek továbbá ideiglenes megoldásként az EU által elősegített párbeszéd keretében elfogadott rendszámtáblákra vonatkozó matricarendszert alkalmazzák, amíg nem születik végleges megoldás. Megállapodtak abban is, hogy az EU vezetésével szerb-koszovói munkacsoportot hoznak létre, amelynek feladata az lesz, hogy állandó és fenntartható megoldást találjon a rendszámtáblák ügyében az EU szabványai és gyakorlatai alapján. A munkacsoport első ülését október 21-én, Brüsszelben tartják.

Az uniós külügyi szolgálat közleményében végezetül felszólította a feleket, hogy hajtsák végre az összes korábbi megállapodást a helyzet rendezése érdekében még az év vége előtt.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Észak-Koszovóban több mint 50 ezres szerb kisebbség él, amely szintén nem ismeri el a koszovói kormányt, így szerbiai dokumentumokkal rendelkezik, amelyeket egyre kevésbé fogadnak el a koszovói hatóságok. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.