Szalay-Bobrovniczky Kristófé lett a katonai kiképző és könnyű harcászati gépeket gyártó cseh Aero Vodochody

gazdaság
2021 szeptember 30., 13:26
comments 4

Véglegesen új tulajdonosa van a katonai kiképző és könnyű harcászati gépeket gyártó cseh Aero Vodochody vállalatnak, ami a legnagyobb cseh repülőgépgyártó cég – írta meg az E15 cseh gazdasági napilap.

A júliusban aláírt szerződés alapján mától az új tulajdonos a HSC Aerojet, amiben 80 százalékos részesedése van Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férjének, Szalay-Bobrovniczky Kristófnak, míg 20 százalék a cseh Omnipol társaság kezében van.

A Vodochody repülőtér szintén a tranzakció része.

A tulajdonosváltással távozott az Aero Vodochody éléről Dieter John, és a vállalat új vezérigazgatója Viktor Sotona lett, aki eddig a pardubicei ERA céget vezette.

„Az Aero továbbra is fejleszteni fogja vállalkozása mindhárom pillérét, amelyek közé tartozik és saját repülőgépek kifejlesztése és gyártása, a repülőgépek szervizelése és javítása, illetve az aerostructures nevű program. Mind a három pillér része marad kereskedelmi stratégiánknak” – nyilatkozott Viktor Sotona.

Az Aero Vodochody mostantól megszűnt a Penta Group tagja lenni, ami 2007-től, a cég privatizációjával birtokolta a cseh repülőgépgyárat.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf 2016. május 5-én.
photo_camera Szalay-Bobrovniczky Kristóf 2016. május 5-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Szalay-Bobrovniczky Kristóf cége, a HSC Aerojet Zrt. 150 millió eurós (kb. 53 milliárd forint) hitelt vett fel a Magyar Fejlesztési Banktól, amihez a kormány vállalt állami készfizető kezességet, az erről szóló kormányhatározat szerint a lépés egy védelmi ipari fejlesztéshez szükséges. Az állami kezesség a 150 millió euróból eredő tőkekövetelés 80 százalékára vonatkozik.

Pár hónapja lehet tudni, hogy a volt londoni nagykövet beszállna a cseh repülőgép-gyártásba. A gyárat korábban a Habony Árpád hitelezőjeként ismertté vált Tombor András akarta megvásárolni, de ő végül nem tudta leszállítani az üzlethez szükséges összeget.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.